Skupina Tamaral na Houpacím koni u Tří lvů - propojení folku, šansonu a jazzu

Po dobu deseti let vždy na podzim přivítal studiový sál Českého rozhlasu České Budějovice písničkáře, písničkářky nebo kapely, kterým se podařilo zaujmout porotu a podle pozdějších regulí publikum folkové přehlídky Houpací kůň, která byla a dodnes součástí vícežánrového festivalu Okolo Třeboně na přelomu června a července. 

To, že Houpací kůň si získal během let dobré renomé, že se této soutěžní přehlídky zúčastnili například skupiny Jananas a Jelen nebo Tomáš Klus, tedy velká a zvučná jména současnosti.

Tentokrát se vrátíme k této akci z roku 2011, kdy v sobotu 24. června dopoledne  na pódiu na malebném třeboňském náměstí usilovaly o přízeň poroty postupně skupiny My3avi, Honzíkova cesta, dvojice Sova-Slamák, Shivers a poslední vystoupení patřilo skupině Tamaral. To, že byla scéna Houpacího koně umístěna na náměstí, byl od hlavního organizátora Pavla Barnáše dobrý tah, neboť účinkující neměli nouzi o publikum různých generací.

Tenkrát zvítězila pražská formace My3avi, ale v rámci programu Houpací kůň u Tří lvů se 13. října se objevili v českobudějovickém studiu Českého rozhlasu další úspěšní vystupující: 

Na keltskou muziku orientovaní jihočeští Shivers a také skupina Tamaral z Chotěboře.

A právě záznam vystoupení Tamaralu jsme v rámci Koncertních ozvěn od Tří lvů připravili. Tato skupina začala jako duo písničkáře a ústřední postavy kapely, kytaristy a baskytaristy  Petra Sedláčka a zpěvačky Inky Tognerové. Skupina se časem rozrůstala a personálně měnila. Před těmi 12 roky ji vedle Petra Sedláčka a Inky Tognerové tvořili flétnistka a zpěvačka Žofie  Kašparová, kytarista Pavel Kovačka a perkusista Petr Kamiš.

Včera jsi nebyla doma, Kdokoli, Povodeň, Píseň levhartic a na začátku Já, nebo on a Než půjdeš blíž, to jsou písničky, které si můžete od  Tamaral uz podzimu roku 2011 můžete poslechnout. Jejich autorem je Petr Sedláček. Věříme, že vás propojení folku, šansonu a jazzu zaujme. 

autor: Jiří Kasal
Spustit audio