Vzpomínka na kapelu Jananas, jejíž historie se zřejmě uzavřela, také s Antonínem Sovou

Historie skupiny Jananas, jak se zatím zdá, je uzavřena a cesty jejích členů se zřejmě rozešly. Ale my si můžeme připomenout její vystoupení ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice na podzim roku 2019.

Jananas, to byli tehdy jmenovitě zpěvačka Jana Ivanovič Infeldová, kytarista a zpěvák Jan Vávra, baskytarista Jaromír Fulnek a bubeník Jan „Chilli“ Chalupa, který už si o něco dříve vyzkoušel akustiku studiového sálu jako člen jazzové formace E-Converso.

V listopadu roku 2019 kapela Jananas, která začala hrát před osmnácti roky jako trio, nadchla publikum nápaditě aranžovanými písničkami s duchaplnými, vtipnými a jazykově vycizelovanými texty.

A vzhledem k tomu, co bylo v úvodu naznačeno, má náš výběr i přídech nostalgické vzpomínky na skvělou čtyřčlennou neofolkovou nebo hardc-core folkovou skupinu.

Nezapomněli jsme ani na největší hit kapely Antonína Sovu. Tedy písničku s literárním kontextem, jež vznikla na objednávku festivalu Pacovský poledník, konaného v místě básníkova rodiště. Podmínkou bylo, aby Jananas zhudebnil verše Antonína Sovy, jak vzpomínal Jan Vávra.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související