Zpívající advokát Ivo Jahelka a jeho zhudebněné soudničky a humor zlepší na silvestra náladu

Právě na silvestra může v posledních Koncertních ozvěnách od Tří lvů roku 2022 velmi vhodně působit záznam z vystoupení osobitého a oblíbeného písničkáře, jindřichohradeckého advokáta JUDr. Iva Jahelky.

Zpívající právník Ivo Jahelka přišel na tento světa před osmašedesáti roky v Dačicích a v tomto nejjižnějším cípu Českomoravské vrchoviny začala rovněž jeho cesta k hudbě. „To jsem byl dítko školou povinné, když jsem se učil v lidové škole umění na piano. Je pravda, že mě to moc nebralo, ale ty základy se mi pak hodily. Pak jsem zběhnul jako samouk ke kytaře. Na gymnáziu jsme měli folkovou skupinu a potom jsem na právnické fakultě v Praze už zůstal sám s kytarou,“ vypráví.

V roce 1978 Ivo Jahelka se svými písněmi vystupoval v pořadu Zelené peří Mirka Kováříka v klubu Rubín na Malostranském náměstí v Praze. V roce 1982 uspěl na Portě v Plzni s písní Cikánská balada, kterou napsal už za svých studentských let, a v roce 1985 byl zvolen osobností Porty.

Do těchto let patří i písničky Co je třeba k životu a Výpis z rejstříku lásek, které Ivo Jahelka natočil v Českém rozhlase České Budějovice pod dohledem legendárního režiséra Vaverky pro svůj první a zároveň poslední singl.

Jindřichohradecký advokát přišel s žánrem, který neměl v našem folku obdoby, se zhudebněnou soudničkou. A má s tím už po dlouhou dobu úspěch – na koncertech, ale i v zájmu o jeho alba Soudili se, In flagranti, Pojízdná soudírna a další.

Hojně sledované byly také jeho televizní popularizační pořady z cyklu Neznalost neomlouvá, v nichž Ivo Jahelka zlidštil řeč paragrafů – jako to ostatně udělal i při svém recitálu v listopadu roku 2017 ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související