Památný koncert Ďáblova stáda s Wabim Daňkem jako pocta nezapomenutelnému písničkáři

Nepochybně jednou z nejpozoruhodnějších hudebních akcí ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice v posledních deseti letech byl koncert proslulého, bohužel již nežijícího, písničkáře Wabiho Daňka a kapely Ďáblovo stádo.

Jeho základním hudebním materiálem byla dvě alba do hávu moderní country oblečených písničkových Příběhů s několika bonusy, včetně Wabiho sólových klasických hitů, které si budete moci poslechnout v dalších Koncertních ozvěnách.

Atraktivitu zajímavého projektu bubeníka a producenta Davida Landštofa podpořila i aktivní přítomnost špičkového hráče na foukací harmoniku Ondřeje Konráda a dalších skvělých muzikantů – kytaristy Josefa Štěpánka, basisty Jana Lstibůrka a hráče na hammondky Jana Kořínka a jihočeské folk-rockové skupiny Epydemye.

Po více než šesti letech se k tomuto neobyčejnému programu vracíme ve dvou sobě jdoucích Koncertních ozvěnách při vědomí, že předposledního lednového dne by Wabimu Daňkovi bylo pětasedmdesát. Je to tedy pocta svého druhu tomuto nezapomenutelnému písničkáři.

První připomínku otevírá stařičká americká písnička Frankie and Johnny, Františkem Vrbou upravená jako Francka a Johnny. Následují vlastně titulní a základní písnička projektu Ďáblovo stádo neboli Riders In The Sky s krásným českým textem Jiřího Brdečky, ryvolovský Mrtvej vlak, skladba A Slunce pálí jen proslavená u nás Mirkem Hoffmannem, Dlouhý černý závoj a na závěr Šťastné slunce – That Lucky Old Sun.

Když autor pořadu Wabimu Daňkovi položil otázku: „To jsou dvě alba složená z písniček, které nebyly vaším autorským dílem. Jak jste se s tím vyrovnal?“, odpověděl: „Bez problémů. Já nedokážu zpívat písničku, s níž bych vnitřně nesouhlasil. Takže jsem se ničemu nezpronevěřil. Navíc Pepa Štěpánek jednotlivé písně aranžoval s velkým citem pro text, aby nic nepřečnívalo. Tím jsem byl doslova unesen.“

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související