Do nového roku s výborným swingem v režii Českého rozhlasu České Budějovice!

Dobrý swing a nový rok, nový začátek – to k sobě rozhodně jde. Tento žánr zpravidla nechybí ve svátečním vysílání Českého rozhlasu České Budějovice. A letošní swingový začátek bude opravdu důstojný.

Nabízíme k poslechu první část velmi úspěšného reprezentačního rozhlasového koncertu v půvabném českokrumlovském městském divadle, který byl loňského 12. října kvůli covidové pandemii o rok posunutým slavnostním připomenutím 75. výročí vzniku našeho rozhlasového studia.

Zatímco druhá část programu náležela strhujícímu vystoupení jedné z nejlepších českých muzikálových i jazzových zpěvaček současnosti Dashy, vstupní pasáž se nesla převážně v duchu skvělých instrumentálních výkonů členů Rozhlasového big bandu Gustava Broma pod vedením Vladimíra Valoviče. A její výběrový záznam jsme pro vás, pro dnešní novoroční večer, přichystali.

Čeká vás osvěžující hudební zážitek z vystoupení Bromovců včetně sólistů, jako jsou trumpetista a hráč na křídlovku Miroslav Hloucal nebo velšský saxofonista Osian Roberts.

Vzpomínku na nedávný českokrumlovský špičkový swingový program v režii Českého rozhlasu České Budějovice otevírá slavná skladba ještě slavnějšího Quincyho Jonese Rat Race, kterou jako první natočil na desku orchestr Counta Basieho. Záznam patřičně zarámuje velký swingový šlágr orchestru Glenna Millera In The Mood.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.