Vzácný kus přírody hned za městem. Vrbenské rybníky jsou jediným hnízdištěm kolpíka v republice

24. únor 2019

Je to rarita. V těsné blízkosti velkého města nachází útočiště stovka vzácných druhů ptáků. Vrbenské rybníky u Českých Budějovic jsou významnou lokalitou pro hnízdění i zimování vodního ptactva.

Zoolog Jan Riegert například připomíná, že ostrůvek uprostřed jednoho z rybníků je jediným hnízdištěm kolpíka bílého v České republice. „Momentálně tady hnízdí kolem sedmi párů ročně. Společně s nimi tam hnízdí ještě volavka stříbřitá, která v jižních Čechách nikde jinde nehnízdí, a také 100 až 150 nočních kvakošů,“ říká.

Při únorové procházce kolem Vrbenských rybníků narazil i na hejno morčáků velkých, kteří zde zimují. „Je to naše jediná rybožravá kachna. Tato zvířata v této lokalitě pravděpodobně hnízdit nebudou, jenom tady protahují, ale v České republice už máme hnízdiště a je jich čím dál tím víc, především v severních Čechách,“ dodává.

Morčák velký je černobílá kachna, kterou můžete často pozorovat, jak loví ryby. „Patří k nejlepším potápěčům a mají i uzpůsobení – na konci zobáku takový nehet, který slouží k tomu, aby ryba nevyklouzla. Většinou se živí menšími kapry jako ostatní vodní ptáci,“ vysvětluje Jan Riegert.

V Budějovicích žijí stovky havranů. Jsou velmi inteligentní a navzájem se neustále okrádají

Havran polní

Za zajímavými živočichy a poznáním jejich zvyklostí nemusíte až do venkovské přírody. Jedna naučná stezka vede i přímo centrem Českých Budějovic a představuje zvířata, která žijí ve městě.

Někteří ptáci jsou vidět a jiní zase slyšet, například sýkora koňadra. Ta ale dokáže zaskočit. „Má velmi variabilní has a dokáže ošálit i velmi zkušeného ornitologa. Každý jedinec se na jaře může ozývat úplně jinak, často to mate, takže i takový běžný druh se může stát v terénu problémem,“ líčí zoolog.

Zastávka přírodovědné naučné stezky Po hrázích Vrbenských rybníků upozorňuje také na to, že tu žijí strnadi rákosní a rákosníci. „Oba jsou tažní a takhle na konci zimy je na ně ještě brzo. Strnad rákosní přiletí trochu dřív než rákosník, ale ještě chvilku si na ně musíme počkat,“ komentuje Jan Riegert.

A jak je to s tím skřivanem, který musí na Hromnice vrznout, i kdyby měl zmrznout? „Včera jsem slyšel prvního,“ odpovídá s úsměvem zoolog.

Na hráze Vrbenských rybníků se vydal autor magazínu Vltavín Zdeněk Zajíček. Dále v pořadu připomene vpád pasovských do jižních Čech a místa, která kdysi bývala středobody našeho kraje – čeká vás výlet do Doudleb a vyprávění o tajemném Hradišti u Kaplice a Kamenné věži mezi Římovem a Velešínem.

Spustit audio

Související