Všudypřítomná chemie nás oslabuje. Bojujte proti tomu přírodní rostlinnou stravou

28. červen 2018

Lidské tělo má silný detoxikační mechanismus. Denně se zbavuje odpadních a jedovatých látek. Současný nápor těžkých kovů, plastů a všudypřítomné radiace ale už samo nezvládá, a proto je potřeba mu pomoci.

Planeta je již velmi zamořena mnoha chemickými látkami, denně konzumujeme stravu se zbytky pesticidů, poškozujeme si plíce úklidem s použitím chemikálií, v kanceláři dýcháme vzduch znečistěný trvale zapnutými kopírkami, dotýkáme se účtenek uvolňujících zbytky ropných derivátů a ještě si programově „pěstíme“ pleť krémy a líčidly, které obsahují mnoho nevhodných látek včetně těžkých kovů.

Jakkoli je lidské tělo velmi odolné a přizpůsobivé, epidemie chronických chorob je pro nás varovným signálem, že chemickou invazi již nejsou naše těla schopna řádně zpracovat. Detoxikační orgány jsou také zatíženy zvýšenou lékovou terapií. Chemická zátěž oslabuje imunitu a vytváří podhoubí pro různé skryté infekce, které mohou stát za mnoha chronickými civilizačními potížemi.

Používáme antibiotika, ale patogeny je překonávají a využívají dalšího oslabení organismu vyvolaného lékovým zásahem. Očekává se, že kolem roku 2050 bude lidstvo čelit vážným infekčním nemocem, které nebude možné zvládat antibiotickou léčbou, protože patogeny budou vůči nim odolné.

Je proto potřeba posilovat přirozenou imunitu snížením toxické zátěže. V létě nám k tomu pomůže konzumace co největšího množství přírodní rostlinné stravy, kterou sezóna nabízí. Pravidelně si připravujme:

1. Zeleninové saláty, zeleninové šťávy a smoothie

Ať už si vybereme jakoukoli zeleninu, nikdy nesáhneme vedle a tělu přirozeným způsobem pomáháme vyzbrojit se k boji proti toxinům a volným radikálům.

Saláty doplňujeme menším množstvím kvalitního oleje, například olivového nebo avokádového. Můžeme přidat ořechy, semena či klíčky, které olej samy o sobě obsahují, abychom zvýšili vstřebatelnost výživných látek.

Použití citronu nebo přírodního octa zvýší aktivitu kyseliny chlorovodíkové, která pomáhá s trávením a podpoří játra k vyloučení žluči a jejíž volný koloběh je nutností k tomu, aby například i lymfatický systém dokázat toxiny z těla do žluče vylučovat, a tak se jich zbavovat.

2. Sezónní ovoce a bobulové ovoce

Bohatá nabídka sezónního ovoce je pomocnou rukou matky Přírody pro přirozené vylučování toxinů a mnoha těžkých kovů. Pokud místo bílého chleba, rohlíků, rýže a dalších bezbarvých potravin budeme jíst pestrobarevné ovoce a zeleninu, je o základ zdraví postaráno.

Z ovoce v létě vyniká zvláště ovoce bobulové. Jahody, maliny, borůvky, rybíz, angrešt, ostružiny, to jsou zvláště silné zbraně.

Snad za vůbec nejsilnější potravinu byly vyhlášeny divoké lesní borůvky. Borůvkové sezóny se držme a připravujme si smoothie, vařené omáčky, borůvkové chia pudinky s rostlinným mlékem nebo borůvky rozmixované a avokádem a dochucené kakaem a trochou medu nebo javorového sirupu.

Borůvky čistí od těžkých kovů mozek i játra. To je velmi důležité, protože těžké kovy jsou skrytým problémem a mohou být velmi silně spolupůsobícím faktorem u různých neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba nebo bipolární porucha.

3. Letní sezónní zelené koření a byliny

Na zahrádkách hojně najdeme různé zelené bylinky na dochucení potravin, jako je petržel, pažitka, libeček. Na trávníku stále ještě roste nová pampeliška, jitrocel, popenec a na bylinkových záhoncích sklízíme řepík lékařský, meduňku, mátu, šalvěj a jiné byliny.

Zelené koření bychom měli užívat do mnoha pokrmů, protože bylinky výrazně posilují výměnu látkovou, pomáhají trávit jídlo a vyloučit toxiny.

Například běžná petrželka odstraňuje vysokou hladinu mědi a hliníku, které živí patogeny způsobující problémy s kůží a také potíže štítné žlázy. Zelená nať koriandru váže těžké kovy, kterými se živí viry.

Bazalka pomáhá redukovat uzly, cysty a nádory štítné žlázy. Rukola obsahuje sloučeniny, které pomáhají z jater vyloučit starý odpad pocházející z léků. Tymián je silný antioxidant, který ničí viry v celém těle a ulevuje od velkého množství příznaků infekce.

Celer řapíkatý

Šťáva z řapíkatého celeru

Jeden svazek řapíkatého celeru rozkrojíme a necháme na dvě až tři hodiny máčet ve vodě s rozpuštěnou jedlou sodou. Celer patří mezi zeleniny vysoce chemicky ošetřované a pro výrobu léčivé šťávy je nutné snížit chemickou zátěž.

Poté celer řádně omyjeme v čisté vodě a v odšťavňovači postupně odšťavníme.

Popíjíme ho zvláště na lačno nebo během dopoledne. Při pravidelném užívání zvýší v žaludku a ve střevech obsah kyseliny chlorovodíkové, která je základem správného zažívání i vylučování zplodin látkové přeměny. Obsahuje množství minerálních solí, které účinně působí proti patogenům v organismu a její silné elektrolyty podporují centrální nervovou soustavu a posilňují nadledvinky.

Řecký duhový salát

Suroviny:
½ šálku rozpůlených oranžových cherry rajčátek
½ šálku rozpůlených červených cherry rajčátek
1 šálek pokrájené okurky
½ pokrájené červené papriky
½ pokrájené žluté papriky
1/3 jemně pokrájené červené cibule
1 šálek pokrájeného avokáda
¾ šálku rozpůlených vypeckovaných oliv
2 lžíce natě čerstvého oregana
2 lžíce natě čerstvého tymiánu
3 lžíce citronové šťávy
sůl a pepř

Dáme všechny ingredience do velké mísy a dobře smícháme. Ochutnáme a případně dochutíme.

Spustit audio

Související