Objevil se ve vašem obchodě mangold nebo pak choi? Sáhněte po něm

Mangold

Na půli cesty mezi špenátem a řepou je chuť mangoldu. Hlíza jedlá není, ale podobně jako u špenátu se konzumují listy, které můžeme vařit nebo přidat čerstvé do salátu. Řapíky zpracováváme jako chřest či brokolici.

Mangold byl v Čechách znám již před 300 lety a byl ve střední Evropě dokonce nejoblíbenější zeleninou. Později ho zatlačil do pozadí právě jeho příbuzný špenát. Dnes je mangold hojně využívaný zvláště v jižní Francii, Katalánsku a na Sicílii.

V našich obchodech není úplně běžný, ale pořídíme alespoň jeho odrůdu bok choi nebo pak choi, které se také říká čínský mangold. Je menší, kompaktnější, se silnějšími řapíky, které lze snadno zpracovat tepelně nebo do salátů. Objevuje se často v receptech asijské kuchyně, kde také můžeme čerpat inspiraci.

Mangold posiluje nervový systém, pročisťuje krev a díky obsahu železa se doporučuje při chudokrevnosti. Je také dobrým zdrojem vlákniny, vitamínů a minerálních látek.

Dodává tělu karotenoidy, které prospívají zraku. Je v něm i hodně kyseliny šťavelové, podobně jako u špenátu, takže zvláště při jeho tepelné úpravě jsme obezřetnější u osob citlivých na tvorbu močových či ledvinových kaménků. Pro ty je vhodnější úprava zasyrova do salátů nebo zelených smoothie a šťáv.

V Jihoafrické republice se pije šťáva z mangoldu, která má zmírňovat projevy hemoroidů. Je známo, že šťavelany v syrové podobě pomáhají peristaltice. Šťáva také léčí překrvení a zmírňuje překyselení žaludku. Mangold se používá k léčbě vředů, nádorů, leukemie a jiných nádorových onemocnění. Zmírňuje projevy kornatění cév.

Zjistilo se, že látky obsažené v mangoldu brzdí množení lidských rakovinných buněk. Výzkum na buňkách prsních nádorů odhalil, že zastavují růst a reprodukci DNA u těchto buněk.

Několik studií na laboratorních zvířatech odhalilo, že strava obsahující mangold pomáhá udržovat hladinu krevního cukru na správné úrovni. Zároveň pomáhá předcházet vedlejším projevům diabetu, stabilizovat je či léčit. Jde především o srdeční choroby a poškození nervů.

Pak choi s kuřetem

Odrůda mangoldu pak choi, které se také říká čínský mangold

Suroviny:
800 gramů pak choi
500 gramů kuřecích prsou
2 lžičky sečuánského pepře
¼ litru kuřecího vývaru
3 lžíce sójové omáčky
1 lžíce rybí omáčky
sůl
3 lžičky škrobu
lístky koriandru nebo máty

Čínský mangold pak choi omyjeme a ovadlé listy odstraníme. Vyřízneme košťál a hlávku rozkrájíme na osminy. Kuřecí maso nakrájíme na tenké proužky.

V hmoždíři najemno roztlučeme sečuánský pepř a zahřejeme spolu s kuřecím vývarem, sójovou a rybí omáčkou v hrnci. Vložíme mangold a maso, zakryjeme pokličkou a dusíme při vysoké teplotě asi 4 minuty, dokud není mangold měkký. Vyzkoušíme píchnutím nože.

Dochutíme solí. Škrob smícháme se třemi lžícemi studené vody, pak vmícháme do omáčky a znovu důkladně povaříme. Sypeme mátou nebo koriandrem.

Čirok s mangoldem a cizrnou

Suroviny:
50 gramů čiroku
1 menší cibule
150 gramů mangoldu (část ho můžete nahradit kopřivami, medvědím česnekem nebo jinými divokými zelenými bylinami)
150 mililitrů nesoleného vývaru (nebo vody)
100 mililitrů kokosového mléka
50 gramů uvařené cizrny
1 lžička kari koření
čtvrt lžičky soli

Pokud chceme mít čirok uvařený rychleji, necháme ho do druhého dne namočený ve studené vodě. Bude hotový za půl hodiny.

Cibuli nakrájíme najemno. Na pánvičce nebo v hrnci s nepřilnavým povrchem rozehřejeme ghí a přidáme cibuli. Jakmile zesklovatí, přisypeme kari koření a krátce orestujeme. Přidáme propláchnutý nabobtnalý čirok, zalijeme vodou nebo vývarem a osolíme.

Přivedeme k varu, poté ztlumíme plamen a necháme 30 minut dusit pod pokličkou, občas zamícháme, případně podlijeme troškou vody.

Přidáme mangold a cizrnu, zalijeme kokosovým mlékem a dusíme pod pokličkou ještě dalších 10 minut. Pokud použijeme zeleninu nebo byliny s jemnými listy, přidáme je až na poslední chvíli, aby je tepelná úprava zbytečně neznehodnotila.

Spustit audio

Související