Věra Hlaváčková: Hledej, brouku

29. červenec 2022

Určitě znáte ten vtip, který často dávají k dobru muži s pivním břichem, u kterých nejde poznat, jestli jim je čtyřicet, padesát nebo šedesát. „Víte, proč by ženský po padesátce neměly hrát na schovávanou? Protože by je už nikdo nehledal.“ Cha, cha…

A právě na tuhle vtipnou hlášku si vzpomněla moje kadeřnice, když jsem se u ní před pár dny zastavila. Pochlubila se, že ji nedávno doma hledal dokonce celý hasičský sbor! A to jí už dávno není –náct, dokonce ani –cet.

Byla sama doma, partner v cizině, syn u přítelkyně, sebrala se, vzala láhev vína a hurá na návštěvu k sousedce. Vybitý mobil, který stejně nepotřebovala, strčila do zásuvky.

Byly pěkně rozjeté, za ty čtyři hodiny vypily láhve hned dvě a skvěle se bavily, když přišla sousedčina dcera domů s novinkou, že u vchodu do domu mé kadeřnice stojí hasiči a zbytek ulice a hledají ji. Prostě pozdvižení, že není doma a nebere telefon.

Přítel se jí pokoušel dovolat. Marně! Začal být nervózní, protože bez mobilu ona neudělá ani krok. Volal jejímu synovi, ten to dlouho nebral. Volal k sousedům z druhé strany a ti se šli podívat oknem do kuchyně a zjistili, že mobil je zapnutý v zásuvce a ona neotvírá.

Přítel došel k přesvědčení, že se jí asi udělalo špatně a leží tam někde na zemi a potřebuje pomoc. Byl už tak zoufalý, že zavolal na nedalekou hasičskou zbrojnici, aby otevřeli dům a pomohli jí.

Mezitím se ozval syn a sdělil narůstajícímu shromáždění v ulici, že máma měla covid a těžký průběh, hned přijede, ale bude doma nejdřív tak za hodinu. Tak, tak dlouho nemůžeme čekat, ať hasiči otevřou dveře násilím.

Dostali se dovnitř, opatrně hledali mrtvolu – protože tomu už všichni věřili – ale nenašli nic, jen plně dobitý mobil a tam dvacet nepřijatých hovorů. A do toho v klidu, trochu překvapeně, přichází hlavní aktérka. No a prý, že by nás po padesátce nikdo nehledal.

autor: Věra Hlaváčková | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Věra Hlaváčková: Humor

    Sedíme u televize, díváme se s manželem na nějaký pořad a já se směju, ale on mlčí a rozhodně nevypadá pobaveně. Stejně tak v divadle...

  • Věra Hlaváčková: Babylon

    Mám skvělou kamarádku, která neměla v posledních letech moc na růžích ustláno... Takže když mi s nadšením volala, že má skvělého chlapa, měla jsem velkou radost.

  • Věra Hlaváčková: Pochvala

    Každý toužíme po ocenění. Netrpělivě čekáme na ortel a doufáme, že přijdou ta slastná pochvalná slovíčka jako: Jsi šikovná, úžasná, nádherná, skvělá...

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.