Věra Hlaváčková: Babylon

29. červen 2022

Mám skvělou kamarádku, která neměla v posledních letech moc na růžích ustláno... Takže když mi s nadšením volala, že má skvělého chlapa, měla jsem velkou radost. „Musíš přijet a seznámit se s ním.“

Samozřejmě jsem vyrazila a byla jsem vážně hóóódně zvědavá, kde může ženská ve středním věku ještě potkat pořádného chlapa. Byla jsem v šoku... Je to Francouz. Hezký, milý, hodný a zamilovaný… Ale mluví francouzsky.

Eva s ním mluví lámanou němčinou, protože pracoval ve Švýcarsku v německém kantonu a trochu mluví. Eva má penzion, takže německy taky mluví.

Anglicky on neumí... Néé, že já bych nějak uměla, ale aspoň jsem se mohla zeptat, jak se má.

Kamarádčin desetiletý syn mu samozřejmě nerozumí, ale hodiny se spolu smějí nad překladačem v mobilu a nad neuvěřitelnou vzájemnou pantomimou, které ovšem rozumí jenom oni dva.

„Věruško, v pohodě, já budu překládat,“ uklidňuje mě kamarádka. No, moc jsme si toho neřekli.

Domů přišly dvě její dospělé dcery, které mluví velmi dobře anglicky. Jedna z nich chodí se Španělem, neumí španělsky, takže spolu komunikují v angličtině.

Všichni jsme se potkali v kuchyni. Byla to změť jazyků, kterým rozuměl jen někdo, takže se stále muselo někomu překládat.

Z němčiny se překládalo do češtiny, protože holky německy neumí. Ty to překládaly Španělovi do angličtiny a on odpovídal Francouzovi ve francouzštině, protože ji ovládá. Francouz se zasmál a německy přeložil Evě, co se dozvěděl. Ta se taky zasmála... Přeložila to do češtiny... Zasmáli jsme se já, syn a holky se jaly anglicky reagovat.

Když někdo pronesl nahodile nějakou větu v češtině, už se ozývalo - španělsky a francouzsky - přeložit, prosím. Byl to naprostý BABYLON.

Po hodině jsem byla vyčerpaná, unavená a ptám se: „Jak se takhle můžete bavit?“

A Eva mi se smíchem povídá: „My se moc nebavíme, my spolu žijeme. A je to nádherný.“

autor: Věra Hlaváčková | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Věra Hlaváčková: Pochvala

    Každý toužíme po ocenění. Netrpělivě čekáme na ortel a doufáme, že přijdou ta slastná pochvalná slovíčka jako: Jsi šikovná, úžasná, nádherná, skvělá...

  • Věra Hlaváčková: Praha

    Vždycky když musím do Prahy, tak se těším, že zažiju ten velkoměstský blázinec, ale po pár hodinách se už toužím vrátit zpátky do poklidného krajského maloměsta.

  • Věra Hlaváčková: Velikonoce

    Prodlužuje se den, odkvétají sněženky a bledule, občas vysvitne slunce, a když kožichy vyměníme za svetry, přiblíží se krásné, veselé svátky velikonoční.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.