Věra Hlaváčková: Velikonoce

18. duben 2022

Prodlužuje se den, odkvétají sněženky a bledule, občas vysvitne slunce, a když kožichy vyměníme za svetry, přiblíží se krásné, veselé svátky velikonoční. Pro někoho je to čas duchovní a pro někoho oslava jara, pučení a plození.

U nás se slavily Velikonoce velkolepě. Máma a tety už týden dopředu pekly cukroví a koláče, uklízely, myly okna, barvily vajíčka a nakupovaly alkohol. „Musíme mít naklizeno, aby nás sousedi nepomluvili.“

Na jižní Moravě, odkud pocházím, se pondělní koledě říká mrskút a mrskačka, jinde šukačka, pomlázka… Jiný kraj, jiný mrav.

My holky jsme byly vždycky pěkně naštvaný. Tolik práce proto, abychom stály a nechaly se bít od kluků, co jinak neumí ani pozdravit, a ještě se přitom tvářit, že se nám to líbí a že oni jsou supermani.

Tátové se naopak těšili – čekala je spousta dobrého jídla a povolené alkoholové orgie celý den. Nám blahosklonně domlouvali, že pokud se nenecháme vymrskat, tak budeme celý rok chřadnout, až uschneme.

Dopoledne na Velikonoční pondělí ještě všechno vypadalo nádherně. Malí chlapci s košíkem na kraslice a pěkně oblečenými tatínky vyšli do ulic, otevíraly se dveře od sousedů, ženy a dívky vítaly milé koledníky.

Odpoledne už kluci bez dozoru po sobě házeli vajíčky a ta se válela po celé vesnici. Holky brečely, že mají od jalovce popíchaná lýtka a že ten, na kterého čekaly, stejně nepřišel. Ženské doma seděly, unavené, udřené, a s hrůzou sledovaly, jak se s blížícím večerem povalují v příkopech sousedi a s úzkostí očekávaly, v jakém stavu přijdou domů ti jejich chlapi.

Vzpomněla jsem si na pana Hrabala a jeho Slavnosti sněženek. „To zas bude v álejích nablito.“

Ve městě nejsou Velikonoce tak divoké, plné starobylých zvyků. Ale i přesto jsou to krásné, kvetoucí svátky. Doufám, že jste si je užili a stále ještě užíváte plnými doušky, ať jste kdekoliv.

autor: Věra Hlaváčková | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Věra Hlaváčková: Auto

    Když jsem po revoluci poprvé vyjela na Západ, fascinovaně jsem zírala na ta krásná auta, která tam jezdila.

  • Věra Hlaváčková: Divadlo 2

    Jsem herečka a už téměř 30 let hraju v Jihočeském divadle. Když v něčem žijete tak dlouho, ani vás nenapadne, že je to prostředí, které může být pro ostatní plné tajemství.

  • Věra Hlaváčková: Knihy

    Knihy patří mezi mé nejlepší kamarádky. Četla jsem vášnivě už od chvíle, kdy jsem se to naučila. Maminka byla šokovaná, protože ta myslím nepřečetla v životě žádnou knihu.