Věra Hlaváčková: Divadlo 2

25. březen 2022

Jsem herečka a už téměř třicet let hraju v Jihočeském divadle. Když v něčem žijete tak dlouho, ani vás nenapadne, že je to prostředí, které může být pro ostatní plné tajemství a otázek.

Občas se mě někdo zeptá, co vlastně dělám celý den, když hraju až večer. Takže dávejte pozor, pokud vás to zajímá, provedu vás naším pracovním procesem.

Páteří každého souboru je dramaturg, musí přečíst spoustu her a vybrat z nich ty, které budeme mít na repertoáru. Není to snadné neb „Divadlo by mělo být zrcadlem skutečnosti“. A také musí být v souboru herci, kteří jsou věkem a počtem schopni tu inscenaci zahrát.

Pak se najme režisér, který bude hru režírovat a nastane první čtená zkouška. Tam se hra poprvé přečte v obsazení, jež si herci přečtou na fermanu.

Dramaturg je během zkoušení pravou rukou režiséra a pomáhá mu hlídat vyznění inscenace. Velice důležitá funkce.

A to děláme ráno… Šest týdnů zkoušíme každé dopoledne novou inscenaci. Poslední týden před premiérou je „generálkový týden“, během něj se všechny složky spojí a sehrají do výsledné podoby.

Výtvarníci doladí kostýmy a scénu, rekvizitáři rekvizity, osvětlovači světla, zvukař se naučí kdy pouštět muziku a inspicient všechny složky hlídá a řídí celou inscenaci.

Nesmím zapomenout na nápovědu, která po celou dobu zkoušení pomáhá hercům naučit se text a během představení sedí v portálu, a když je výpadek neboli okno, napoví potichu repliku.

Dopoledne zkoušíme čtyři hodiny a pak je večer představení, nastupujeme o hodinu dřív, abychom se stihli připravit. O údržbu kostýmů a převleky se starají oblékačky, o vlasy a paruky vlásenkářky a my se díváme nervózně do textu a rozmlouváme se, abychom nebreptali.

Je nás spousta, kteří se celý den nezastavíme, abychom si to mohli společně s diváky večer užít.

autor: Věra Hlaváčková | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Věra Hlaváčková: Divadlo 1

    Divadlo je magický svět… vůně šminek, tajemství, kulis a rekvizit, které z hlediště vypadají opravdově, ale z blízka se ukáže, že je to polystyrén, který vypadá jako kniha.

  • Věra Hlaváčková: Herci

    Nedávno se mě někdo ptal, jaké je to být hercem. Být hercem, divadelním hercem je strašná dřina. Je třeba se naučit spoustu textů, které musíte být schopni pokaždé odehrát.

  • Věra Hlaváčková: Knihy

    Knihy patří mezi mé nejlepší kamarádky. Četla jsem vášnivě už od chvíle, kdy jsem se to naučila. Maminka byla šokovaná, protože ta myslím nepřečetla v životě žádnou knihu.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.