Věra Hlaváčková: Auto

4. duben 2022

Když jsem po revoluci poprvé vyjela na Západ, fascinovaně jsem zírala na ta krásná auta, která tam jezdila. Manžel vypráví, jak s rodiči přijeli wartburgem k příbuzným do Německa a oni rychle vyjeli se svým mercedesem z garáže a naléhali, aby si návštěva svůj vůz schovala uvnitř, aby jim ho probůh někdo neukradl.

Můj první auto byla Škoda 105, měla přehrávač na kazety a čtyři skvělé repráky, takže když jsem pustila muziku, byla slyšet kilometry daleko. To ovšem byla jediná výhoda, jinak nešla ruční brzda, neotvíralo se okýnko, tekl olej a další spousta nefungujících „drobností“ k tomu.

Výfuk začal vydávat podivné podezřelé zvuky, které přehlušily i quatro muziku, a hned mě taky zastavila policie... „Paní, víte, že máte děravej vejfuk? policajt nasadil tvrdý tón... já na to… „Vím, taky nemám zpětný zrcátka, nefunguje brzda, nejdou otevřít zadní dveře a tak...“

Naprosto jsem mu vyrazila dech a začal koktat. „Tak to jste v tom autě opravdu v nebezpečí, musím vám zabavit technický průkaz a slibte mi, že okamžitě pojedete domů a necháte si to opravit.“

Pustil mě a ani jsem neplatila pokutu. Chudák, vážně se o mě bál, anebo byl překvapený mou upřímností.

Já jsem vzala plechovku od Coca-Coly, rozstřihla jsem ji, vteřinovým lepidlem jsem tím zalepila díru ve výfuku a jela na kontrolu. Měla jsem štěstí, byla tam spousta lidí, nešli se podívat, jen se mě zeptali, jestli jsem opravila závadu a vrátili mi techničák.

Jezdila jsem s plechovkovou záplatou ještě nejmíň týden.

Nakonec se stal zázrak a toto nebezpečné vozidlo někdo ukradl. Nešlo zamykat a ta diskotéka asi lákala. Ten zloděj mi pravděpodobně zachránil život.

Dnes jezdím v krásném a spolehlivém autě, ale všechno je v elektrice. Když se něco pokazí, začne to pískat a blikat. Už  žádná domácí oprava, můžete se tak akorát vydat pěšky domů a objednat se na diagnostický počítač.

autor: Věra Hlaváčková | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Věra Hlaváčková: Divadlo 2

    Jsem herečka a už téměř 30 let hraju v Jihočeském divadle. Když v něčem žijete tak dlouho, ani vás nenapadne, že je to prostředí, které může být pro ostatní plné tajemství.

  • Věra Hlaváčková: Knihy

    Knihy patří mezi mé nejlepší kamarádky. Četla jsem vášnivě už od chvíle, kdy jsem se to naučila. Maminka byla šokovaná, protože ta myslím nepřečetla v životě žádnou knihu.

  • Věra Hlaváčková: Divadlo 1

    Divadlo je magický svět… vůně šminek, tajemství, kulis a rekvizit, které z hlediště vypadají opravdově, ale z blízka se ukáže, že je to polystyrén, který vypadá jako kniha.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.