Vejce na stovky způsobů – plněná, vařená, zastřená, míchaná, v salátu, v kelímku i do omelet

Obyčejné slepičí vejce je skvělou potravinou. Obsahuje dokonalou kombinaci bílkovin, nachází se v něm všechny aminokyseliny, které člověk potřebuje, a není ani třeba bát se cholesterolu. Ten je totiž ve žloutku společně s lecitinem, který jeho neblahé projevy omezuje.

Vejce neodmyslitelně patří do každé lednice a kuchyně. Existuje celá řada možností, jak je upravit. Kuchařský lexikon z 60. let minulého století uvádí přes 500 různých pokrmů z vajec. Jejich základem jsou vejce vařená, vejce zastřená, vejce v kelímku, vejce míchaná, vejce sázená a samozřejmě i vaječné omelety.

Jak na vařená vejce

  1. Vejce, která budete vařit, vyjměte předem z lednice a nechte v pokojové teplotě zahřát.
  2. Vkládejte je opatrně lžící do studené vody s trochou octa a soli. Vodu dolijte, nebo uberte tak, aby vejce byla jen mírně ponořená.
  3. Pozvolna přiveďte k varu a stejně pozvolna vařte patřičnou dobu.
  4. Vejce „do skla“, jen lehce sražená, tedy naměkko vařte 3 až 4 minuty. Vejce na hniličku 5 až 7 minut. Vejce natvrdo 8 až 10 minut. Záleží také na velikosti vajec.
  5. Také lze vařit vejce v páře, v tom případě se délka vaření prodlužuje přibližně na dvojnásobek.

Co z vařených vajec

Vaječný dresink

Bílek z vejce nasekejte na malé kostičky, nebo nastrouhejte. Vařený žloutek rozetřete s trochou hořčice a olejem, osolte a ochuťte trochou octa, případně zjemněte lžící medu. Důležité je vyšlehat vše do stejnorodé hmoty.

Vzniklý žloutkový krém spojte s bílky, přidejte posekanou cibulovou nať nebo pažitku, můžete přistrouhat i několik ředkviček.

Dresink je skvělý na listový salát nebo jako ochucení vařených brambor. Můžete ho ještě vylepšit nasekanou naklíčenou řeřichou nebo lístky rukoly. Další variací je kombinace s jogurtem nebo kysanou smetanou.

Plněná vejce

Sardelkou, pažitkou nebo křenem ochucené pomazánkové máslo vyšlehejte spolu se žloutky. Do důlku v rozpůleném bílku dejte pár maličkých kostiček rohlíku a na ně stříkejte cukrářským pytlíkem máslo se žloutky.

Japonský vajíčkový salát

Ingredience
  • 200 gramů vařených rýžových nudlí
  • 5 vařených vajec
  • svazek jarní cibulky
  • 50 gramů pórku
  • 60 gramů jarní karotky
  • olej
  • ocet
  • cukr
  • sůl
  • hořčice
  • šťáva z poloviny citronu

Dresink na salát připravte z jemně pokrájené jarní cibulky, kterou vyšleháte v oleji s trochou soli. Po chvíli přidejte ocet, trochu cukru a hořčici (nejlépe ostřejší). Na závěr zašlehejte do dresinku jemně nastrouhané žloutky.

Vařené rýžové nudle zchlaďte a nechte okapat, poté je ochuťte trochou soli a citronovou šťávou.

Pórek a mrkev nakrájejte na jemné nudličky a krátce spařte vroucí vodou. Vaječné bílky nastrouhejte na hrubém struhadle. Nakonec všechny suroviny smíchejte s dresinkem a podávejte.

Zastřená vejce

Také se jim říká ztracená nebo pošírovaná. Podstatou jejich úpravy je velmi pomalé vaření v mělké vrstvě osolené a okyselené vody, a to bez skořápky.

Pošírované sázené vejce toast

Vejce vyklepněte opatrně do misky a z misky ho potom opatrně přelijte do vřelé vody. Udržujte po dobu 5 až 7 minut bez bublavého varu. To proto, aby bílky zůstaly kolem žloutků. Zastřené vejce má mít sražené bílky a uvnitř prohřátý, tekutý žloutek. Plochou děrovanou lžící pak vejce vyjměte a nechte okapat.

Podávejte na toastu s rozpečenou šunkou nebo opečenými žampiony a různými omáčkami. V české tradici se zastřená vejce vkládají do polévek, přikládají k dušené zelenině a podobně.

Populární zastřené vejce Benedikt se zpravidla připravuje na plátku opečeného toastového chleba s plátkem rozpečené šunky a přelité teplou holandskou omáčkou a posypané pažitkou.

Vejce v kelímku

Jedná se o úpravu v páře. Porcelánová nebo skleněná miska se vytře máslem, doplní případně dalšími surovinami a syrovým vyklepnutým vejcem. Poté se miska vloží do vodní, nebo parní lázně a zvolna se vaří tak, aby bílky zatuhly a žloutek se prohřál.

Takto připravená vejce se podávají teplá přímo v kelímku, nebo se z mělké misky vyjmou a servírují se na opečených toastech a obkládají dalšími doplňky.

Například vejce Madeleine se upravuje v kelímku vytřeném máslem, doplněném jemnou drůbeží fáší s orientálním kořením, podušenými plátky žampionů a před podáváním se doplní horkou telecí šťávou. Jiná vejce se pak doplňují plátky lanýžů, husími játry, omáčkami a podobně.

Míchaná vejce snídaně houska pažitka

Míchaná vejce

Toto jídlo není třeba představovat. Vedle vajec na cibulce a se šunkou ale existuje celá řada variant. Vždy, když budete připravovat míchaná vejce, přidejte do nich trochu smetany nebo mléka. Díky tomu směs neztvrdne a také zůstane světlá a na talíři pohledná.

Římská míchaná vejce se připravují na cibulce se sardelkami a hotová se sypou sýrem a polévají rajčatovou šťávou. Jiná italská vejce se míchají na másle s krátce podušenou a na jemné nudličky nastrouhanou cuketou.

Hamburská vejce se míchají na rozškvařené slanině s řádnou porcí prolisovaného česneku a na talíři doplňují nakládanými sledi.

Vaječné omelety

Pozvolna pečená směs rozšlehaných vajec nabízí celou řadu variací a proměn. Během několika minut můžete podávat vpravdě kulinářský poklad

Vaječná omeleta se sýrem

Ingredience
  • 6 vajec
  • 100 mililitrů smetany ke šlehání
  • 70 gramů strouhaného sýra typu gouda
  • 30 gramů strouhanky
  • sůl
  • sekaná petrželová nať
  • máslo, nebo olej na pečení

Vejce vyklepněte do misky, lehce osolte a rozšlehejte. Přidejte nastrouhaný sýr, strouhanku, smetanu a nasekanou petrželovou nať. Vše promíchejte a nechte asi pět minut stát, aby strouhanka nabobtnala.

Na mírně rozehřátou, tukem potřenou pánev nalévejte vaječnou směs a pečte ji na mírném teple z obou stran. Je dobré péci menší omeletky, které jdou snáze obracet. Opékání z druhé strany je už jen velmi krátké.

Tuto základní variantu můžete různě doplňovat. Do rozšlehaných vajec přidejte: jemně nakrájenou šunku, kousky párečků či jiné měkké uzeniny, na másle zpěněnou cibuli se žampiony, jiné druhy sýrů.

Sladká varianta

Do vajec zašlehejte místo sýra trochu měkkého tvarohu a směs doplňte lžící bramborového škrobu. Osolte, doplňte strouhankou a nechte chvíli stát.

Upečené omeletky potírejte ovocnou marmeládou, čokoládovým krémem nebo doplňte plátky karamelizovaného ovoce.

Bezlepkové omeletky

Připravíte je snadno nahrazením běžné strouhanky z pečiva strouhankou kukuřičnou, případně můžete použít i rýžové vločky pro mírné zahuštění vaječné směsi.

Omeleta vejce

Francouzská omeleta

Klasická vaječná omeleta se správně, podle mistrů kuchařů, peče jen z jedné strany pěkně zvolna.

Podle toho, jakou její variantu připravujete, se doplní náplní. Tou je nejčastěji na másle zpěněná šalotka, žampiony a další dobroty. Upečená omeleta se přeloží na půl a tak uvnitř zůstane měkká a mazlavá.

Bramborová omeleta

Nejprve v pánvi na sádle opékejte jemně nakrájenou cibulku a na kostičky nakrájené, předem uvařené brambory. Vše přivoňte drceným kmínem.

Když je vše zčásti opečené, zalijte rozšlehanými vejci se sýrem a zvolna dopečte. Omeletu doplňte případně i slaninou a podávejte třeba s trochou kysané smetany s křenem.

Špagetová omeleta

Trochu zbylých špaget osmahněte na pánvi s cibulkou, kostičkami cukety a slaninou. Zalijte vejci a zasypte sýrem. Můžete použít i jiné druhy těstovin, rýžové nudle nebo vařenou rýži.

Letní omeletky

Udělejte si základ jako na lečo, dbejte na to, aby cibule a papriky změkly. Teprve pak přidejte řezy rajčat, zahřejte. Směs trochu osolte a promíchejte se strouhankou.

Pak už jen zvolna vmíchejte do vajec se sýrem, přidejte posekanou petrželku a pečte malé omeletky. Pro výraznější chuť můžete přidat do zeleniny cikánskou směs nebo jiné koření.

Související