Vejce na stovky způsobů – plněná, vařená, zastřená, míchaná, v salátu, v kelímku i do omelet
Obyčejné slepičí vejce je skvělou potravinou. Obsahuje dokonalou kombinaci bílkovin, nachází se v něm všechny aminokyseliny, které člověk potřebuje, a není ani třeba bát se cholesterolu. Ten je totiž ve žloutku společně s lecitinem, který jeho neblahé projevy omezuje.
Vejce neodmyslitelně patří do každé lednice a kuchyně. Existuje celá řada možností, jak je upravit. Kuchařský lexikon z 60. let minulého století uvádí přes 500 různých pokrmů z vajec. Jejich základem jsou vejce vařená, vejce zastřená, vejce v kelímku, vejce míchaná, vejce sázená a samozřejmě i vaječné omelety.
Jak na vařená vejce
- Vejce, která budete vařit, vyjměte předem z lednice a nechte v pokojové teplotě zahřát.
- Vkládejte je opatrně lžící do studené vody s trochou octa a soli. Vodu dolijte, nebo uberte tak, aby vejce byla jen mírně ponořená.
- Pozvolna přiveďte k varu a stejně pozvolna vařte patřičnou dobu.
- Vejce „do skla“, jen lehce sražená, tedy naměkko vařte 3 až 4 minuty. Vejce na hniličku 5 až 7 minut. Vejce natvrdo 8 až 10 minut. Záleží také na velikosti vajec.
- Také lze vařit vejce v páře, v tom případě se délka vaření prodlužuje přibližně na dvojnásobek.
Co z vařených vajec
Vaječný dresink
Bílek z vejce nasekejte na malé kostičky, nebo nastrouhejte. Vařený žloutek rozetřete s trochou hořčice a olejem, osolte a ochuťte trochou octa, případně zjemněte lžící medu. Důležité je vyšlehat vše do stejnorodé hmoty.
Vzniklý žloutkový krém spojte s bílky, přidejte posekanou cibulovou nať nebo pažitku, můžete přistrouhat i několik ředkviček.
Dresink je skvělý na listový salát nebo jako ochucení vařených brambor. Můžete ho ještě vylepšit nasekanou naklíčenou řeřichou nebo lístky rukoly. Další variací je kombinace s jogurtem nebo kysanou smetanou.
Plněná vejce
Sardelkou, pažitkou nebo křenem ochucené pomazánkové máslo vyšlehejte spolu se žloutky. Do důlku v rozpůleném bílku dejte pár maličkých kostiček rohlíku a na ně stříkejte cukrářským pytlíkem máslo se žloutky.
Japonský vajíčkový salát
- 200 gramů vařených rýžových nudlí
- 5 vařených vajec
- svazek jarní cibulky
- 50 gramů pórku
- 60 gramů jarní karotky
- olej
- ocet
- cukr
- sůl
- hořčice
- šťáva z poloviny citronu
Dresink na salát připravte z jemně pokrájené jarní cibulky, kterou vyšleháte v oleji s trochou soli. Po chvíli přidejte ocet, trochu cukru a hořčici (nejlépe ostřejší). Na závěr zašlehejte do dresinku jemně nastrouhané žloutky.
Vařené rýžové nudle zchlaďte a nechte okapat, poté je ochuťte trochou soli a citronovou šťávou.
Pórek a mrkev nakrájejte na jemné nudličky a krátce spařte vroucí vodou. Vaječné bílky nastrouhejte na hrubém struhadle. Nakonec všechny suroviny smíchejte s dresinkem a podávejte.
Zastřená vejce
Také se jim říká ztracená nebo pošírovaná. Podstatou jejich úpravy je velmi pomalé vaření v mělké vrstvě osolené a okyselené vody, a to bez skořápky.
Vejce vyklepněte opatrně do misky a z misky ho potom opatrně přelijte do vřelé vody. Udržujte po dobu 5 až 7 minut bez bublavého varu. To proto, aby bílky zůstaly kolem žloutků. Zastřené vejce má mít sražené bílky a uvnitř prohřátý, tekutý žloutek. Plochou děrovanou lžící pak vejce vyjměte a nechte okapat.
Podávejte na toastu s rozpečenou šunkou nebo opečenými žampiony a různými omáčkami. V české tradici se zastřená vejce vkládají do polévek, přikládají k dušené zelenině a podobně.
Populární zastřené vejce Benedikt se zpravidla připravuje na plátku opečeného toastového chleba s plátkem rozpečené šunky a přelité teplou holandskou omáčkou a posypané pažitkou.
Vejce v kelímku
Jedná se o úpravu v páře. Porcelánová nebo skleněná miska se vytře máslem, doplní případně dalšími surovinami a syrovým vyklepnutým vejcem. Poté se miska vloží do vodní, nebo parní lázně a zvolna se vaří tak, aby bílky zatuhly a žloutek se prohřál.
Takto připravená vejce se podávají teplá přímo v kelímku, nebo se z mělké misky vyjmou a servírují se na opečených toastech a obkládají dalšími doplňky.
Například vejce Madeleine se upravuje v kelímku vytřeném máslem, doplněném jemnou drůbeží fáší s orientálním kořením, podušenými plátky žampionů a před podáváním se doplní horkou telecí šťávou. Jiná vejce se pak doplňují plátky lanýžů, husími játry, omáčkami a podobně.
Míchaná vejce
Toto jídlo není třeba představovat. Vedle vajec na cibulce a se šunkou ale existuje celá řada variant. Vždy, když budete připravovat míchaná vejce, přidejte do nich trochu smetany nebo mléka. Díky tomu směs neztvrdne a také zůstane světlá a na talíři pohledná.
Římská míchaná vejce se připravují na cibulce se sardelkami a hotová se sypou sýrem a polévají rajčatovou šťávou. Jiná italská vejce se míchají na másle s krátce podušenou a na jemné nudličky nastrouhanou cuketou.
Hamburská vejce se míchají na rozškvařené slanině s řádnou porcí prolisovaného česneku a na talíři doplňují nakládanými sledi.
Vaječné omelety
Pozvolna pečená směs rozšlehaných vajec nabízí celou řadu variací a proměn. Během několika minut můžete podávat vpravdě kulinářský poklad
Vaječná omeleta se sýrem
- 6 vajec
- 100 mililitrů smetany ke šlehání
- 70 gramů strouhaného sýra typu gouda
- 30 gramů strouhanky
- sůl
- sekaná petrželová nať
- máslo, nebo olej na pečení
Vejce vyklepněte do misky, lehce osolte a rozšlehejte. Přidejte nastrouhaný sýr, strouhanku, smetanu a nasekanou petrželovou nať. Vše promíchejte a nechte asi pět minut stát, aby strouhanka nabobtnala.
Na mírně rozehřátou, tukem potřenou pánev nalévejte vaječnou směs a pečte ji na mírném teple z obou stran. Je dobré péci menší omeletky, které jdou snáze obracet. Opékání z druhé strany je už jen velmi krátké.
Tuto základní variantu můžete různě doplňovat. Do rozšlehaných vajec přidejte: jemně nakrájenou šunku, kousky párečků či jiné měkké uzeniny, na másle zpěněnou cibuli se žampiony, jiné druhy sýrů.
Sladká varianta
Do vajec zašlehejte místo sýra trochu měkkého tvarohu a směs doplňte lžící bramborového škrobu. Osolte, doplňte strouhankou a nechte chvíli stát.
Upečené omeletky potírejte ovocnou marmeládou, čokoládovým krémem nebo doplňte plátky karamelizovaného ovoce.
Bezlepkové omeletky
Připravíte je snadno nahrazením běžné strouhanky z pečiva strouhankou kukuřičnou, případně můžete použít i rýžové vločky pro mírné zahuštění vaječné směsi.
Francouzská omeleta
Klasická vaječná omeleta se správně, podle mistrů kuchařů, peče jen z jedné strany pěkně zvolna.
Podle toho, jakou její variantu připravujete, se doplní náplní. Tou je nejčastěji na másle zpěněná šalotka, žampiony a další dobroty. Upečená omeleta se přeloží na půl a tak uvnitř zůstane měkká a mazlavá.
Bramborová omeleta
Nejprve v pánvi na sádle opékejte jemně nakrájenou cibulku a na kostičky nakrájené, předem uvařené brambory. Vše přivoňte drceným kmínem.
Když je vše zčásti opečené, zalijte rozšlehanými vejci se sýrem a zvolna dopečte. Omeletu doplňte případně i slaninou a podávejte třeba s trochou kysané smetany s křenem.
Špagetová omeleta
Trochu zbylých špaget osmahněte na pánvi s cibulkou, kostičkami cukety a slaninou. Zalijte vejci a zasypte sýrem. Můžete použít i jiné druhy těstovin, rýžové nudle nebo vařenou rýži.
Letní omeletky
Udělejte si základ jako na lečo, dbejte na to, aby cibule a papriky změkly. Teprve pak přidejte řezy rajčat, zahřejte. Směs trochu osolte a promíchejte se strouhankou.
Pak už jen zvolna vmíchejte do vajec se sýrem, přidejte posekanou petrželku a pečte malé omeletky. Pro výraznější chuť můžete přidat do zeleniny cikánskou směs nebo jiné koření.
Související
-
Starodávná velikonoční polévka ušelo
Pokrm s tajemným názvem ušelo se připravoval ke svátkům jara už v předkřesťanské době. Má prý magickou moc a chrání člověka před zraněním a nemocemi.
-
Jarní kopřivová omáčka
Mladé kopřivy jsou plné vitaminů a jiných blahodárných látek, navíc je můžete snadno natrhat na mnoha místech. Přidejte je do bramboráku, omelety, nádivky a zkuste omáčku.
-
Na Velikonoce připravte sekanou nebo hlavičku. A nezapomeňte na jarní bylinky
Každá rodina má nějaký speciální recept na velikonoční sekanou. Někdo ji připravuje ze tří druhů masa, jiný ze dvou, asi všude ale najdeme vejce a také zelené byliny.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka