V zámoří mě šokovalo chování amerických dětí a jejich rodičů

25. září 2018

Když jsem poprvé mohla vycestovat do zámoří, setkala jsem se se spoustou věcí, které mne nadchly, udivily nebo i šokovaly… Mimo jiné třeba chování amerických dětí a jejich rodičů.

Přímo neuvěřitelná se mi zdála tolerance rodičů k jednání jejich ratolestí. Jela jsem v metru a na zemi před sedadlem jsem měla krosnu. Přistoupila maminka s malou holčičkou, naparáděným sladkým andílkem. Dívenka, přestože si mohla sednout vedle mne, začala lézt na můj batoh, otevírat zipy a řemínky.

Maminka její počínání pozorovala se shovívavým úsměvem. Když se ale děvenka vyšplhala na můj klín a obtiskla mi ručičku zapatlanou od čokolády na tričko, vzala jsem dítko pod paží a postavila na zem. Vysloužila jsem si za to nejen dívčin řev, ale i vražedný pohled matky, a dokonce i nespokojené mručení spolupasažérů.

V obchodech jsem nejednou pozorovala, jak děti rozhazují zboží v regálech, rozbalují je, odhazují na zem nebo dokonce ničí. A rodič si toho prostě nevšímá. Jednou jedinkrát jsem si troufla takového asi čtyřletého nezbedníka napomenout. Chlapeček mne rozzlobeně kopl do holeně a běžel žalovat tatínkovi.

Při stopování jsem se svezla ministerskou limuzínou, pohřebákem i na korbě se selátky

Stopování

Moji přátelé říkají, že pokud by se z autostopu skládaly zkoušky, měla bych nejméně doktorát. Pravdou je, že to pro mne býval nejčastěji používaný způsob dopravy.

Takže vás ani moc neudiví zákon platný v mnoha státech, že dítě nebo jeho okolí mohou nahlásit matku či otce, kteří jsou pak stíháni, pokud dají potomkovi pouhý pohlavek. A dítě si kromě toho podle zákona může zažádat o umístění v jiné rodině, když má pocit, že jeho rodina s ním nezachází dobře.

Plnoletost je pak v některých státech USA od 18, výjimečně od 19 a někde dokonce až od 21 let. Do té doby nesmí nezletilí kupovat a pít alkohol (ani v soukromí), cigarety a tabák, zbraně. Volit ale mohou již od 18 let bez ohledu na plnoletost v tom kterém státě. A co víc – už od šestnácti mohou řídit auto – většinou sice za doprovodu dospělého, ale to může být i starší kamarád.

Tak nějak se mi v těchto souvislostech naplňuje jedno slůvko –  a to paradox...

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.