Při stopování jsem se svezla ministerskou limuzínou, pohřebákem i na korbě se selátky

8. srpen 2018

Moji přátelé říkají, že pokud by se z autostopu skládaly zkoušky, měla bych nejméně doktorát. Pravdou je, že to pro mne býval nejčastěji používaný způsob dopravy.

Stopem jsem projela cikcak nejen celou republiku a později Evropu, ale i Ameriku, Mexiko, Kanadu, Austrálii, Izrael, Jordánsko... Škoda jen, že mne nenapadlo počítat si takto odjeté kilometry…

Nejčastěji pokládanou otázkou, a to i od řidičů, kteří mi zastavili, bylo, jestli se nebojím. Když se tak zamyslím, nikdy mne vlastně ani nenapadlo, že by se mi mohlo přihodit něco zlého. Prostě jsem měla takové jednoduché krédo – mně se to přece stát nemůže! A vidíte, za těch šestapadesát let, co stopuju, nestalo!

Naopak jsem při těchto cestách zažila spoustu báječných situací a příjemných překvapení, navázala řadu přátelství. A co víc – nejednou jsem se třeba díky stopu dostala někam, kam jsem ani neměla v plánu jet, do míst, o kterých jsem leckdy ani nevěděla.

Jasně, zažila jsem situace, kdy se na nějaké okresce celé hodiny nehnulo kolo. Nebo si představte to překvapení, když v Maďarsku stopnete auto s vašimi sousedy z ulice.

Horror vacui při balení na dovolenou

Kufry, auto, cestování, dovolená, balení

Tak jsem si při balení na dovolenou zase jednou vzpomněl na starého filozofa Aristotela. A musel mu dát zapravdu, že na jedné jeho teorii, byť úspěšně vyvrácené už renesančními učenci, přece jen něco bude.

Moc ráda vzpomínám na neobvyklé stopy, jako byla třeba ministerská limuzína, pohřebák či sanitka vracející se od pacienta, autobus s putujícími herci, nadupaný sporťák italského závodníka nebo korba náklaďáku s vyděšenými selátky.

Stopem jezdím s kamarádkou dodnes, i když už ne tak často jako kdysi. Můj muž v žertu tvrdí, že nám řidiči zastavují proto, že se bojí, aby nebyli obviněni z neposkytnutí pomoci starým osobám.

Ale ona je takovým malým dobrodružstvím už ta chvíle, kdy si stoupnete na kraj silnice a zdvihnete terčík dlaně proti přijíždějícím vozidlům s očekáváním – jaký vlastně bude ten dnešní stop, koho zajímavého potkám? Anebo docela jednoduše – zastaví mi hned první auto nebo až to sedmé, třinácté, pětadvacáté...

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.