Horror vacui při balení na dovolenou

31. červenec 2018

Tak jsem si při balení na dovolenou zase jednou vzpomněl na starého filozofa Aristotela. A musel mu dát zapravdu, že na jedné jeho teorii, byť úspěšně vyvrácené už renesančními učenci, přece jen něco bude.

Tenhle starověký chytrý pán totiž razil myšlenku, že příroda má strach z prázdnoty a tudíž se snaží každý případný volný prostor, kde není nic, rychle zaplnit. Vysvětloval tak, proč píst v pumpě může vytáhnout vodu do výšky. Horror vacui se tomu učeně říká.

Samozřejmě, já si na dovolenou žádnou pumpu nebalím, nicméně přesně podle teorie starého Aristotela se chová mé vybavení, které s sebou na dovolenou vozím.

Když jsme zamlada vyráželi s rodinou na dovolenou a ještě neměli auto, vešlo se kompletní vybavení každého z nás do jednoho zavazadla, které mohl dotyčný bez problémů transportovat v ruce nebo zádech.

S postupnou motorizací se ukázalo, že jedno osobní zavazadlo na osobu je málo a nezbytné věci zaberou mnohem větší objem – přesně takový, jakou velikost má kufr auta.

Zaveďte normy pro zmrzlináře. Jedni kopeček pečlivě oškrabují, u jiných se sotva vejde do kornoutu

Zmrzlina

Mám podnět. Nevím ale pro koho. Možná na to přijdete vy. Myslím si totiž, že někdo by si už měl konečně posvítit na zmrzlináře a vnést do jejich podnikání řád.

Časem jsme auta obměňovali, zpravidla za o něco větší a tedy i s větším kufrem – a při odjezdu na dovolenou byl ten kufr vždy zase do posledního kubického decimetru plný. Byť s sebou rozhodně žádné zbytečnosti netaháme.

Když jsme před časem pořídili nový vůz v karosářské variantě kombi, vypadalo to, že jsme horror vacui obelstili a  budeme jezdit na dovolenou s poloprázdným kufrem. Ale chyba lávky. Příroda si časem našeho volného prostoru  všimla – a tak i  letos  jedeme na dovolenou sice jen s těmi nejpotřebnějšími věcmi, ale přesto s kufrem auta plným do posledního místečka.

A to jsem prosím pěkně letos doma nechal varnou konvici, záložní plavky a jednu detektivku. Hezké léto přeji!

autor: Ivan Mls
Spustit audio

Související