Ivan Mls: Cyklozáhada

20. červen 2018

Rok co rok řeším záhadu, které nemůžu přijít na kloub. Týká se cyklistů a cyklistiky.

Vezmu to stručně. Když si do internetového vyhledavače zadám spojení „cyklotrasy jižní Čechy“, vyplivne to na mě asi tak 150 tisíc nejrůznějších odkazů.

Když si v chytré interaktivní mapě zadám cyklotrasu z místa A do místa B, spolehlivě mě umělá inteligence navede na málo frekventované komunikace.

Úplně stejně fungují papírové cyklomapy a papíroví cykloprůvodci – vehementně kolaře nasměrovávají na malebné vedlejší silničky a cesty, kterými motorizovaný účastník silničního provozu zpravidla pohrdá, protože nevedou nejkratší cestou k cíli.

No a teď k té záhadě. Přesto přese všechno rok co rok potkávám v sezóně na hlavních frekventovaných silničních tazích rekreační cyklisty usilovně šlapající do pedálů.

V takové situaci je i já, byť cyklista, považuji za překážku silničního provozu. Vzbuzují ve mně nevrlost a marně dumám nad jejich motivací. Že by jeli jen tak nazdařbůh, bez map a o cyklotrasách nevědí?

Nebo že by to byli vyznavači adrenalinu, kteří už roupama nevědí, co by ještě vyzkoušeli? Dělá jim dobře, když je míjejí auta devadesátkou a cloumají s nimi vzdušné víry od projíždějících kamionů?

Jakoby. Nová epidemie zachvátila češtinu

Gestikulace, rozhovor

Před pár lety bylo všechno o něčem. Pivo bylo o trubkách, dovolená byla o počasí a auto bylo o kolech. Dneska je tohle už o ničem a češtinu zachvátila epidemie jakoby.

No, nakonec jsem možná na jedno řešení přišel. Třeba jde o skutečně sváteční cyklisty, kteří se jinak dopravují výhradně autem a prostě jiné trasy, než hlavní tahy, neznají.

Jak jsem na to přišel? Onehdy jsem v ranní špičce viděl na křižovatce u Dlouhého mostu v Českých Budějovicích cyklistu, který se srdnatě motal v levém jízdním pruhu mezi auty. Normální cyklisté to přitom zásadně berou po neoficiální, leč bezpečné chodníkové cyklotrase.

A protože ten dotyčný nevypadal na sebevraha, nezbývá mi než předpokládat, že šlo o zapřisáhlého motoristu, který ráno nenastartoval, a tak do práce vyrazil na kole a po trase, kterou zná zpoza volantu.

Takže, pokud se ve svých vývodech nepletu, můžeme záhadu výskytu cyklistů na hlavních silničních tazích odložit jako vyřešenou. Hezký den!

autor: Ivan Mls
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.