O papouškovi světákovi, se kterým je potíž

30. květen 2018

Až půjdete do budějovického Globusu, navštivte Lumpíka. Nevíte, kdo to je? Malá nápověda: tvor vysoký třicet centimetrů, má křídla, ostrý zobák, chytré oči, sedí na bidýlku a nejraději na kolemjdoucí pokřikuje: Nazdarrr! Nazdarr!

Ano, je to papoušek amazoňan ze zdejší zoo prodejny. Už zde bydlí nějaký ten pátek a zdá se, že v kleci s cenovkou 19.000 Kč ještě chvíli vydrží. Důvodem je nejen ta vysoká cena, ale rovněž jistý papouškův charakterový kaz, dalo by se říci.

Lumpík zkrátka není pouhým milým a pohledným ptáčkem, je osobností.  Nenechá sebou orat, však už toho dost prožil a leckde byl. Před Globusem poskakoval v kleci v prodejně budějovického Terna a předtím žil v jakémsi chovu ve středních Čechách.

Je tedy světa znalý, a jak známo, se světáky bývá potíž. Navíc s tak užvaněnými světáky, jako je právě Lumpík. Ten nečeká pokorně, až si ho někdo koupí, ale s čumily u své klece zhusta konverzuje a co je jednomu k smíchu, dokáže leckterého případného kupce odradit.

Papouškův slovník je pestrý. Když se mu výjimečně někdo líbí, čechrá si peříčka, a předvádí se. Lumpiku, Lumpiku! V tom tedy problém není.

Když mu někdo strká prst do klece, přihopsá, chvilku ležérně kroutí hlavou, monotónně volá Kukuku Kukuku, ale pak najednou vystartuje, a ubožáka klovne do prstu. To už je horší.

Ale když je mu někdo vyloženě nesympatický, podívá se mu papouch pevně do očí, pak zaskřehotá naštvaně: Co čumíš, co čumíš! Otočí se k dotyčnému zády, zírá do kouta klece a mrmlá si pro sebe nadávky, které se nedají ve slušné společnosti opakovat.

Což se třeba nelíbilo jisté paní důchodkyni, která si Lumpíka před časem koupila na zpestření osamělých dní. Hned druhý den ho šla reklamovat jako nepoužitelného drzouna.

A proto vás prosím – až půjdete do Globusu, zajděte do zoo prodejny za papouškem Lumpíkem, a naučte ho něco milého. Něco, čím by u případných kupců vzbudil pozitivní emoce.

Třeba by úplně stačilo, kdyby při pohledu na pána automaticky papouškoval: Chytrý kluk, chytrý kluk! A tváří tvář dámě by obdivně skřehotal: Krásná holka, Krásná holka. No řekněte sami, takhle inteligentní papoušek přeci o kupce nemůže mít nikdy nouzi.

autor: Jan Cempírek
Spustit audio

Související

  • Rozhlasový sloupek

    Krátké glosy, které píší a poté i čtou zajímavé osobnosti našeho kraje.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.