Ivan Mls: Hodinová manželka

29. srpen 2018

Žijeme v epoše, kdy se velmi hledí na rovné příležitosti obou pohlaví. Byť to u nás nijak nepřeháníme a pořád ještě dokážeme používat zdravý rozum, k jisté vyrovnané rovnosti pomalu, ale jistě spějeme.

Ženám se neuzavírají žádné v minulosti výhradně mužské profese a naopak. Takže tady na jedné straně máme třeba vojačky, řidičky kamionů nebo ajťačky, na straně druhé chlapy v domácnosti nebo učitele ve školce.

I něžné ženy mohou hulit jako sádrový ježek a mít slovník dlaždiče, zatímco mužům nikdo nevyčítá třeba kosmetický salón nebo solárko. Kupříkladu.

Ještě donedávna jsem si myslel, že jedna velmi křiklavá nerovnost existuje. Slyšeli jste už o profesi hodinový manžel? Asi ano. Šikula na zavolání, který umí opravit kapající kohoutek, prošťouchnout ucpaný odpad, vyměnit vypínač, něco navrtat, přišroubovat, opravit. Prostě zvládá nekonečně mnoho profesí a úkonů, s nimž by si žena neporadila, a reálný manžel buď neexistuje, nebo je na to od přírody levý.

Jenže, řekl jsem si, aby tady fungovala nějaká genderová vyrovnanost, pak by přece měly vedle hodinových manželů existovat i hodinové manželky. Jinak ten náš svět rozhodně nemůže být v pořádku.

Zaveďte normy pro zmrzlináře. Jedni kopeček pečlivě oškrabují, u jiných se sotva vejde do kornoutu

Zmrzlina

Mám podnět. Nevím ale pro koho. Možná na to přijdete vy. Myslím si totiž, že někdo by si už měl konečně posvítit na zmrzlináře a vnést do jejich podnikání řád.

A tak jsem zapátral po internetu. A představte si: Fakt existují. Umí toho spoustu – třeba mýt okna, žehlit, hlídat děti, zajišťovat pravidelný i jednorázový úklid, nebo čistit nábytek.

Asi jich nebude tolik jako hodinových manželů, ale existují. Jen si myslím, že na rozdíl od chlapů mají přece jen komplikovanější život.

Jen si to představte. Když vám přijde hodinový manžel třeba odborně prošťouchnout ucpaný odpad, tak bude mít toho vašeho manžela určitě za zadkem. Ve snaze něco odkoukat a příště to zvládnout vlastními silami.

Ale jak znám ženy, než k nim domů přijde hodinová manželka na úklid, určitě předem už uklidí samy. Protože, co by si o nich ta cizí paní pomyslela, kdyby uviděla takový nepořádek?

autor: Ivan Mls
Spustit audio

Související