Kde najít práci, když je vám plus minus padesát?

11. září 2018

Nezaměstnanost v Čechách je nejnižší za několik posledních let. Statistika je sice hezká věc, ale stačí pohlédnout do nabídek práce a obzvlášť pokud je vám okolo Abrahámova věku a nejste zrovna svářeč, případně účetní, která se umí pohybovat v programu Pohoda, nebudete to mít s hledáním zaměstnání vůbec jednoduché.  

Pokud jste doma bez práce již několik let a nemůžete nic sehnat, je víc než jasné, že vaše sebevědomí už se dávno neveze v programu pohoda a teď není myšlen ten účetní.

Vymazali jste ze svého životopisu datum narození a troufale jste odepsali na pozici do mladého dynamického kolektivu? Ano smělé, ale na osobní pohovor, pokud vás pozvou, si obličej photoshopem nevylepšíte.

Lidská ryba vydrží bez potravy více než deset let, lidský tvor bez focení ani hodinu

turisismus, turista, mobil, focení selfie

Někteří indiáni se dodnes nenechávají fotit, jelikož si myslí, že fotografie kradou duši. To se o nás běžných smrtelnících říci nedá, fotíme se všude a za každých okolností. U sochy, s pivem nebo s chlebem v ruce, na oslavách či dovolených.

Někdy tak přemýšlím, kde jsou všichni ti okolo padesátky. Ti šťastnější se udrželi třeba na úřadech, ti výřečnější jsou kouči a mentory, ti odvážnější možná podnikají a tak bych mohla pokračovat.

Ti méně šťastní, pokud právě nesedí doma na gauči s hlavou v dlaních, jelikož nemohou nic sehnat, jsou v supermarketech, na vrátnicích, v ochrankách, v továrnách či uklízejí.

Ale nezoufejme. Nedávno jsem byla v Německu v jednom ze zábavních parků. Tam jsem si všimla jednoho fenoménu – veškeré atrakce obsluhují lidé nad padesát let. A tady vidím potenciál, přímo díru na trhu práce u nás. V Čechách žádný takový park není. Což ho takhle vybudovat a ne jeden.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.