V nové práci vás má představit nadřízený, na vodění medvěda si vezměte zápisník

10. březen 2018

Každý z nás se čas od času dostane do situace, kdy se musí představovat neznámým lidem. Jedna nastává při nástupu do nového zaměstnání. V tu chvíli je určitě dobré nezapomenout na pravidla etikety, vyplatí se to i do budoucna.

Pokud do firmy nastoupí nový zaměstnanec, nemělo by se stát, že si ho nikdo nevšimne a on se sám musí představovat. „To je hloupá situace. Přece ho určitá osoba přijímala do práce. Pravidlo etikety jasně říká, že nadřízený představí nového zaměstnance kolegům. Může to být při poradě, před poradou nebo při jiné příležitosti, ale vždy ho má představit,“ zdůrazňuje odbornice na etiketu Alena Špačková.

„V dřívějších dobách docházelo k akci, které se říkalo vodění medvěda. Vodili nového zaměstnance od kanceláře ke kanceláři, on vždycky vyšel ven a vůbec si nepamatoval ani jedno jméno, natož doplňující informace. Pokud zažijete podobnou situaci i dnes, vezměte si s sebou zápisník, a když vyjdete z kanceláře, zapište si jména lidí i to, co jste se o nich dozvěděli. Bude se to velice hodit při dalších komunikačních příležitostech, získáte sociální body,“ radí Alena Špačková.

Pokud vás nadřízený v novém zaměstnání zapomene představit, musíte to udělat sami. „Udělejte to však taktně, nezdůrazňujte, že vás vedoucí zapomněl představit. Počkejte, až se dostanete ke slovu a řekněte své jméno a funkci ve firmě. Neshazujte nadřízeného,“ popisuje odbornice na etiketu.

Když provázíte nového spolupracovníka firmou, nepředstavujte mu vedoucího. „Neřeknu: Toto je náš nový referent pan Hrbáček a toto je náš generální ředitel. Protože pan Hrbáček generálního ředitele zná a já bych tímto aktem svého ředitele dehonestovala,“ vysvětluje Alena Špačková.

Pravidla společenského chování jsou skutečně někdy záludná, a proto je podle ní důležité, aby rodiče vzdělávali své děti v etiketě. „Jestliže se dítě naučí hodně pravidel tak bezpečně, že už o nich ani nepřemýšlí, tak je ve veliké konkurenční výhodě do budoucna,“ uzavírá.

Spustit audio

Související