Tipy, jak si zapamatovat jméno člověka, kterého nám právě představili

3. březen 2018

Představování osob je jednou z nejčastějších společenských situací. Mnohdy se však stává, že ihned jméno člověka zapomeneme. Jak tomu předejít, radí v dalším díle pořadu Návod na etiketu Alena Špačková.

Často slyšíme zvuk jména i jménu rozumíme, přesto ho vzápětí zapomeneme. Odbornice na etiketu proto nabízí několik tipů, které nám usnadní tyto situace:

1. Jestliže jdete na jednání a víte, které osoby tam asi budou, předem si připomeňte jejich jména. Budete vybavenější.

2. Když potkáte úplně nového člověka, hned v první větě, kterou po představení vyslovíte, použijte jeho jméno. Tím zvýšíte pravděpodobnost, že jméno už nezapomenete.

3. Nechte si jméno zopakovat hned poté, co se člověk představil – omlouvám se, přeslechla jsem se, jak jste říkal, prosím?

4. Nové jméno si spojte s nějakou asociací, s obrázkem, představou, jiným člověkem stejného jména. Jestliže se paní jmenuje Korábová, představte si velkou středověkou loď s plachtami a její jméno už nezapomenete.

5. V nestřežené chvilce krátce po seznámení si můžete jméno osoby zapsat.

6. Požádejte člověka, který představovanou osobu zná, aby vám připomněl její jméno.

7. Je hloupé ptát se osoby, jejíž jméno jste zapomněli, jak se jmenuje po delší době. Jestliže se k tomu odhodláte, musí to být v rámci dalšího rozhovoru a opravdu jen jednou.

8. Na konferencích a podobných akcích nosí lidé visačky se jmény, což značně usnadňuje situaci. Pokud však visačka není jednoduše k přečtení, je nevhodné bloudit očima po břiše nebo prsou člověka, vypadá to, že zíráte z úplně jiných důvodů.

9. Přiveďte nového člověka, jehož jméno jste zapomněli, ke skupině vašich přátel. Řekněte: „Mohu vám představit své přátele?“ Jeho pak nechte, aby se už představil sám.

Spustit audio

Související