V Moskvě i ve Washingtonu sbíral mnoho let informace pro českou rozvědku Jan Paďourek

16. leden 2021

Život v tajných službách je pro leckoho zahalen tajemstvím a mýty, což mohou posilovat i různé špionážní romány a filmy. Realita je však asi dosti jiná, byť práce zpravodajců je dozajista vnímána jako zajímavá.

Dlouhá léta v rozvědce prožil dnes čtyřiapadesátiletý Jihočech Jan Paďourek. Přišel na svět v Jindřichově Hradci, vyrůstal a rodinné zázemí má dodnes v Suchdole nad Lužnicí a maturoval na třeboňském gymnáziu. Poté vystudoval obor archivnictví na filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze.

Od ledna 1993 působil plné čtvrtstoletí na Úřadu pro zahraniční styky a informace, tedy v české zahraniční rozvědce. Tam pracoval do předloňského roku jako zástupce ředitele pro analytiku a zahraniční styky.

Jan Paďourek působil na českých zastupitelských úřadech v Moskvě, na Ukrajině a ve Washingtonu coby oficiální představitel české zahraniční rozvědky.

Čtěte také

Výběr uchazečů o práci ve zpravodajských službách je podle něj velmi přísný a náročný. „Mě oslovili nejspíše kvůli tomu, že jsem byl absolventem historického oboru filozofické fakulty. Historik musí umět pracovat s prameny, musí disponovat analytickými schopnostmi,“ vysvětluje bývalý elitní zpravodajec.

„A pokud jde o zpravodajskou službu se zahraniční působností, tak je samozřejmě naprostou nezbytností dokonalá znalost několika světových jazyků. Také člověk musí být schopen se adaptovat na život daleko od domova na delší čas, zpravidla na několik let, a rychle se orientovat ve zcela odlišném prostředí,“ dodává.

V současné době Jan Paďourek působí na Policejní akademii České republiky a zároveň je externím pedagogem na CEVRO institutu v Praze.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související