V Jindřichově Hradci skončila po dvou letech obnova renesančních arkád v zámecké zahradě

13. srpen 2019 07:34

Památkáři dokončili na zámku v Jindřichově Hradci obnovu arkád v zahradě u pavilonu Rondel. Návštěvníci si tak mohou prohlédnout i zrestaurovanou umělou jeskyni, která šlechticům sloužila jako místo schůzek, odpočinku a rozjímání.

„Umělé jeskyni se říkalo grotta. Je to místo, které mělo být připomínkou těch italských jeskyní, které najdeme v italských vilách. Je zajímavá vypichovanou omítkou, která připomíná přírodní skálu,“ ukazuje kastelán Jan Mikeš.

Restaurátoři do jeskyně doplnili umělé krápníky, stejně jako část probarvených omítek. „Z té grotty nebylo ještě před rokem vidět téměř nic, teď to znovu vypadá tak jako v 17. století,“ dodává Jan Mikeš.

Za pozornost stojí i jižní část arkád, především klenby, kde restaurátor Tomáš Švéda obnovil fresky s desítkami různých druhů ptáků zachycených v letu. „Barva byla zpráškovatělá a tady jsem prostě přišel na to, že to má takovou kompozici, že létají ptáčci na absolutně klidném světlém pozadí a dominantou jsou zlaté hrany kleneb a obláčky,“ vysvětluje.

Čtěte také

Restaurátoři sladili i barevnost. „Předělávali jsme takovou hroznou růžovou barvu, která tu byla. Drželi jsme toho, co jsme našli. Nebyla to legrace, je to dělané třemi vrstvami – základní béžová, pak žlutá a přes ní červená,“ dodává Tomáš Švéda.

Součástí oprav byla i výměna dřevěných krovů, která patřila mezi nejnáročnější a zároveň nejdražší část projektu.

V příštích letech památkáři ještě chtějí u Rondelu obnovit zahradu. Tu tady v 80. letech 16. století vybudoval Adam II. z Hradce jako připomínku pozemského ráje, který kvůli Adamovi a Evě lidstvo ztratilo.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související