V sále zámku v Jindřichově Hradci stojí turecký stan. Připomíná význam šlechty v diplomacii

17. září 2018 10:49

Zámek v Jindřichově Hradci připomíná význam šlechty v diplomacii. Národní památkový ústav tam otevřel výstavu s bezmála čtyřmi stovkami exponátů a archiválií, které dokumentují výchovu mladých diplomatů i význam zahraničních cest Černínů.

Největším exponátem na výstavě věnované diplomacii je turecký stan. „Jedná se o diplomatický dar, který dostal Heřman Černín z Chudenic při své druhé cestě k tureckému sultánovi v roce 1644,“ přibližuje jeho historii kurátorka výstavy Milena Hajná.

Černín pak podle ní stan používal během cesty k nocování v pustých končinách a také v něm sloužil křesťanské mše. „To dělal velmi ostentativně. Nechával část stanu otevřenou, aby i turecké obyvatelstvo vidělo mši,“ dodává.

Výstava mapující význam šlechty v diplomacii našla své místo ve druhém patře Adamova stavení, dosud nepřístupných prostorách. „Od roku 1773 byly naprosto vyhořelé, byly otevřené do kruhu a nebylo tam nic. Na začátku 20. století za Evžena Černína se část místností provizorně spravila,“ uvádí kastelán Jan Mikeš.

Na zámku v Jindřichově Hradci zpřístupní soukromý byt Františka Černína

Státní Hrad a zámek Jindřichův Hradec

Správce jindřichohradeckého zámku čeká v zimě spousta práce. Dohledat musí nábytek z bývalého bytu Františka Černína a v jeho pokojích začít s obnovou výmalby. Chtějí totiž návštěvníkům otevřít dosud nepřístupné prostory.

Po zestátnění jindřichohradeckého zámku byla v části místností instalovaná expozice tapiserií. „Ta ale byla zavřena někdy v 80. letech a od té doby místnosti sloužily jako depozitáře a vlastně se nikdy úplně nedodělaly. Teprve v souvislosti s touto výstavou se povedlo dát jim trochu reprezentativnější charakter,“ doplňuje.

Výstava Dokonalý diplomat je jakýmsi vrcholem cyklu Šlechta ve službách diplomacie, který je tématem letošního roku na památkách ve správě Národního památkového ústavu.

Návštěvníci si ji v Jindřichově Hradci mohou prohlédnout do konce listopadu. Příští rok se otevře s obměněnými exponáty.

Spustit audio

Související