V jihočeské Vesnici roku dostává každé narozené dítě svůj vlastní strom

28. září 2016

Obec Cehnice na Strakonicku se letos stala jihočeskou Vesnicí roku. Podle starostky Heleny Sosnové je titul určitě přínosem, protože je o vesnici více slyšet a místní se mohou chlubit tím, že se tu dobře žije.

Vítězství už obyvatelé oslavili, připomněl ho ale i Český rozhlas České Budějovice, který z Cehnic vysílal ve středu 28. září živě.

Obec Cehnice a pod ní spadající Dunovice jsou podle Heleny Sosnové typickými jihočeskými vesnicemi. Mají návsi obklopené vesnickými sídly, dominantami jsou kapličky. „Celkem v Cehnicích žije kolem 460 lidí. Jsme tedy malá obec, ale i tak zřizujeme devítiletou školu, máme poštu, obchod, stánek na návsi a spoustu spolků. Vesnice po celý rok žije bohatým kulturním životem,“ říká starostka.

Pro zdejší kapli navrhl a vyrobil oltář ve stylu selského baroka umělecký truhlář, řezbář a restaurátor Jiří Rössler. „Přátelím se s paní starostkou a společně jsme postupně dospěli k tomu, že po venkovní rekonstrukci kaple je potřeba udělat i něco vevnitř. Když jsem tam vešel a viděl palubkový strop, tak mi to prostě nedalo. Protože mám velký vztah k baroku, říkal jsem si, že bych mohl vyrobit oltář,“ vzpomíná.

Oltář je typickým prvkem v každé kapli. Má podstavec, na němž stojí vrchní část pro ukládání věcí na mše, hlavní částí oltáře je ale výtvarný výjev. „V tomto případě se jedná o pohled na Nejsvětější Trojici. Inspirací mi byl dobříšský kostel, kde je v této podobě obraz. Podle něj jsem vytvořil sochy, takže jsem vlastně zhmotnil ten obraz,“ popisuje Jiří Rössler. Korpus oltáře vyřezal z borového dřeva, sochy z lipového.

V Cehnicích působí mimo jiné Dívčí pěvecký sbor. „Nápad na založení pochází od pana Jiřího Pichlíka, který chtěl připravit vánoční koncert s pěveckým sborem a oslovil mě, jestli bych ho nechtěla vést. To bylo před sedmi lety a od té doby sbor funguje,“ vypráví vedoucí Markéta Sosnová.

Ve sboru kromě mladých dívek zpívají i dospělé ženy. „Snažím se, aby byly zastoupeny všechny věkové kategorie. Kdo chce s námi zpívat, může. Někdy je dokonce mezi námi i muž,“ dodává Markéta Sosnová. Sbor vystupuje pravidelně v Cehnicích s vánočním koncertem, navštěvuje také domov se zvláštním režimem u Albrechtic a aktivně se zapojil i při soutěži Vesnice roku.

Dlouhou tradici má v Cehnicích Sokol. Byl založen roku 1920. „Současná činnost spočívá převážně ve fotbale. Jako spousta vesnic máme své mančafty, jedno družstvo hraje okresní přebor, druhé nižší soutěž. Navíc se můžeme chlubit tím, že se u nás hraje i stolní tenis. Zde máme také dva mančafty, jeden hraje na krajské úrovni,“ popisuje předseda Josef Frčka.

V roce 2007 vznikl v obci i jezdecký klub. Má kolem deseti členů, šestnáct koní a při svém podnikání v zemědělství ho vede Jana Pichlíková. Nejvíc se zaměřuje na vytrvalost, tedy dálkové jízdy. V této kategorii klub úspěšně reprezentuje šestnáctiletá Klára Tabarová.

Ta jako juniorka obsadila třetí místo na mistrovství republiky. „Chtěla jsem jezdit už jako malá, ale poštěstilo se mi to až asi od dvanácti let. Rodiče se o mě báli, ale teď už pro to mají docela pochopení,“ říká úspěšná jezdkyně, která studuje veterinární školu v Českých Budějovicích.

Český rozhlas České Budějovice vysílal živě z Cehnic. Na snímku Jana Pichlíková a Klára Tabarová z místního jezdeckého klubu

Kromě řady aktivních spolků k Cehnicím patří vzorně opečovávané stromy. Nepřehlédnutelná je lipová alej, kterou tu lidé vysázeli před šesti lety. „Byl to spontánní nápad vedení obce. Lidé na to slyšeli a podařilo se nám vysadit třicet stromů. Přišly je tenkrát vysadit celé rodiny. Všechny lípy se naštěstí chytily, krásně rostou a společně o ně dále pečujeme,“ říká starostka Helena Sosnová.

Ve vesnici ale můžete narazit ještě na aleje života. „Vždy po vítání občánků vytipujeme místo a zasadíme malé stromořadí, naposledy jsme zasazovali třešně. Na každý strom dáme jmenovku ve tvaru srdíčka se jménem děťátka a potom doufáme, že děti zde zapustí kořeny natrvalo,“ vysvětluje starostka.

Český rozhlas České Budějovice vysílal živě z Cehnic
Spustit audio

Související