V Bechyni vzniká výstava o legionářích. Muzeum sbírá informace i od potomků

10. říjen 2018 07:35

Výstavu k 100. výročí vzniku Československé republiky a speciálně k československým legiím chystá Městské muzeum v Bechyni. O pomoc žádá místní obyvatele a pamětníky, kteří mohou expozici obohatit třeba o fotografie nebo válečné deníky po svých předcích.

Muzeum poprvé ve své historii vystaví i dobovou produkci bechyňské keramické školy. „Jsou to různé vázy nebo dózy. Nejprve z toho válečného období, kdy se to muselo stále podřizovat tomu, že patříme pod Rakousko-Uhersko, takže je tam často motiv císaře nebo válečná hesla,“ ukazuje kurátorka Jana Janáčková.

Následují keramické artefakty, které vznikaly ve válečných letech v místní keramické škole, doplněné výrobky inspirovanými vznikem samostatného Československa. „Tam je vidět ten rozdíl, jsou úplně jiné motivy, spíše květinové, český lev a tak dále, to jsme ještě nikdy nevystavovali,“ dodává Jana Janáčková.

Muzeu se podařilo na výstavu získat i osobní věci legionářů. „Jsou to některé válečné věci jako plynové masky, kahany, čutory. Také se začaly hlásit rodiny a podařilo se získat i deníky nebo stručné zápisy,“ říká kurátorka.

Dva roky v ruském zajetí, pak dezerce. Osudy svých předků za války můžete vypátrat díky archivu

Redaktor Zdeněk Zajíček drží fotografii svého pradědečka Václava Jandy a dokumenty z Ústředního vojenského archivu, které poodhalují válečný příběh

Za svůj osudový omyl prý nakonec císař František Josef považoval odstartování první světové války. Právě tento omyl ale zásadním způsobem ovlivnil životy mnoha lidí. Patřil mezi ně také Václav Janda z Velešína, pradědeček redaktora Českého rozhlasu Zdeňka Zajíčka.

Mezi legionáře, jejichž osudy se podařilo zmapovat, patří Rudolf Benda z Radětic, který bojoval na ruské frontě. „Ve svém velice podrobném deníku popisuje nejen boje na Ukrajině a v Rusku, ale velmi barvitě zachycuje i cestu legionářským vlakem po transsibiřské magistrále s cílem ve Vladivostoku, odkud se pak legionáři na lodích dostávali zpátky do Evropy,“ líčí Jana Janáčková.

Návštěvníci poznají i příběh Františka Stacha. „Ten po válce sestavil stručnější paměti, ale je to zase velice působivé. Je tam popis zajetí v Srbku a pochodů smrti do Albánie a k pobřeží, odkud se loděmi dostávali do zajateckého tábora na severu Sardinie a pak do Francie. Následně se přihlásil do francouzských legií. Měl devět životů a já se těším, až tohle všechno představíme veřejnosti nebo i školním dětem,“ dodává kurátorka.

Ta zároveň přivítá jakékoli další informace o legionářích pocházejících z Bechyně a okolí. Výstava samotná pak bude zahájená v den státního svátku, v neděli 28. října.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související