Amatérští badatelé našli na Ukrajině dosud neznámý hrob vojáků z Jindřichova Hradce

11. srpen 2018 14:04

Po sto letech od konce první světové války objevili amatérští badatelé na Ukrajině válečný hrob vojáků z Jindřichova Hradce. V obci Josefůvka u Hodova ho připomíná kamenná mohyla bez jakéhokoliv nápisu. Pod ní je zřejmě pochovaných 300 rakousko-uherských vojáků.

„V srpnu 1916 se odehrála dnes už naprosto zapomenutá bitva o Josefůvku. Polovina pluku padla a měla by být podle knihy padlých, která se dochovala, pohřbena právě v Josefůvce. Tam se nachází mohyla, na kterou jsme byli upozorněni místními obyvateli,“ říká Miloslav Sviták, který na Ukrajině hledal stopy vojáků 75. pěšího pluku z Jindřichova Hradce už popáté.

Nález mohyly konzultoval se Spolkem pro vojenská pietní místa, který o válečném hrobě nemá zprávy, a zmínku nenašel ani v Registru válečných hrobů, který vede ministerstvo obrany. Do seznamu proto nechá Josefůvku na Ukrajině zapsat.

Provozovatel Muzea opevnění Klášter u Nové Bystřice společně s kolegy Josefem Šmahajem a Pavlem Kalmou pátral v okolí Hodova i po dalších stopách bojů z první světové války. „Našli jsme tam další tři linie zákopů, které vůbec nebyly zdokumentované. Jsou od 75. pěšího pluku, protože v oblasti Hodova měl pluk zázemí a měl tam také velitelství,“ dodává Miloslav Sviták.

Zákopy i náboje jsou stále v místech, kde bojovali jihočeští vojáci. Vyznamenal se tu nadporučík Lukáš ze Švejka

Náboji a nábojnicemi jsou pozůstatky zákopů doslova poseté

Do východních Karpat se vypravili členové spolku Jednadevadesátníci. Ten totiž připomíná odkaz 91. pěšího pluku z Českých Budějovic a právě na pomezí dnešního Slovenska, Polska a Ukrajiny probíhala za první světové války fronta. Budějovičtí vojáci tu bojovali v zimě a na jaře roku 1915.

Zákopy našli badatelé pomocí historických map a dobových fotografií. Místo také prozkoumali s detektory. „Našli jsme velké množství nábojů a nábojnic rakousko-uherského původu, v oblasti Hodova jsme potom nalezli i dělostřelecké granáty, samozřejmě prázdné, množství šrapnelových kuliček, střepin,“ vyjmenovává Miloslav Sviták.

Veškeré artefakty, které badatelé na prvoválečných bojištích našli, předali obecnímu úřadu ve Starém Martinově, kde i za přispění Jindřichova Hradce vzniká muzeum. To bude mimo jiné věnováno jindřichohradeckému 75. pěšímu pluku, který se zúčastnil i bitvy u Zborova.

autor: hoch
Spustit audio

Související