V knize Bratrstvo Dalibor Vácha popisuje všední i dramatické dny legionářů

2. srpen 2015

Dalibor Vácha je autor, který vstoupil do čtenářského povědomí díky knize Červenobílá. Šlo o jeho románovou prvotinu a českobudějovický učitel za ni loni dostal Literární cenu Knižního klubu. Nedávno jsme v pořadu Literární matiné představili také román Hranice a dnes přidáme krátký rozhovor o další knížce Dalibora Váchy, která se jmenuje Bratrstvo.

Podtitul Bratrstva zní Všední a dramatické dny československých legií v Rusku 1914-1918. Na rozdíl od Červenobílé a Hranice je jedná o odbornou historická práce. Je ovšem čtivá a zajímavá i pro laiky.

K tématu se Dalibor Vácha podle svých slov dostal úplnou náhodou. „Každý se mě na to ptá, ale nevím o nějakém legionáři v rodině a podobně. Prostě jsem jednou v prachatickém archivu dostal do ruky deník legionáře,“ vzpomíná.

Pro svou knihu nakonec prostudoval stovky zápisů. Někdy se jednalo jen o několikastránkové vzpomínky, jindy o obsáhlé deníky. Jako pramen použil Dalibor Vácha i autobiografickou literaturu. „Za totality spousta věcí týkající se legionářů zmizela, ale pořád toho hodně zůstává a jedinec historik to nemůže všechno obsáhnout,“ dodává.

Všední dny legionářů byly podle něj vlastně docela nudné. „Dramatické chvíle přišly na frontě, ale tomu vždy předcházel nějaký výcvik, popis zázemí nebo rekonvalescence po zranění. Například období od léta 1917 do jara 1918 trávili legionáři mimo boj na Ukrajině. A zajímavé je, že ten boj v denících nemá moc prostoru, oni se spíš věnovali každodennosti,“ říká Dalibor Vácha.

Ten v současné době pracuje již na druhém dílu knihy, který ponese název Ostrovy v bouři a bude zachycovat období 1918 až 1920, tedy léta ruské občanské války.

Celý rozhovor s Daliborem Váchou si poslechněte v pořadu Literární matiné v odkazu výše. Dále se dozvíte, jak tráví léto Miloň Čepelka a jaké novinky přibylo do fondu Jihočeské vědecké knihovny.

autoři: Hana Soukupová , Andrea Poláková
Spustit audio