Uždibujete při pečení cukroví? Právě kvůli těmto nenápadným dávkám jídla o svátcích přibíráme, říká dietoložka

7. prosinec 2021

Jak o Vánocích nepřibrat. To je otázka, kterou řeší mnoho lidí. Lékařka, dietoložka a cvičitelka Marie Skalská má prý osvědčený recept – odjet na hory a vyhnout se domácímu stresu i cukroví. Covidová doba nám takové aktivity do značné míry zkomplikovala, jsou ale i jiné způsoby, jak se uhlídat.

„Co se týče psychické stránky věci, naplánujte si něco hezkého, na co se můžete těšit i před Vánoci, a snažte se, aby vás to úplně nesemlelo. Naplánujte si fyzickou aktivitu. Jestli budou bílé Vánoce, nachystejte běžky, vymyslete si, kam se půjdete projít, a v tu chvíli budete daleko od toho jídla,“ radí Marie Skalská.

Důvodem svátečního přibírání je podle ní obvykle uždibování. „Není to většinou o těch velkých porcích, protože abychom naráz přibrali jedno kilo tělesného tuku, museli bychom sníst asi čtyři kila kachny, což málokdo zvládne. To, po čem přibíráme, je uždibování jídla, které je všude kolem nás. Pomoci nám může jednoduché pravidlo – dát si opravdu záležet na tom, abychom dodrželi snídani, oběd, večeři, případně svačinu,“ říká.

Čtěte také

Mezitím je dobré příliš nenechávat vánoční cukroví na dosah. To by podle Marie Skalské mohlo stačit k tomu, abychom přes svátky nepřibrali. „Bude to znít jako klišé, ale uvědomte si, že se staráte o to nejcennější, co máte – vaše tělo. Měli bychom mu dávat k jídlu jen to, po čem bude skvěle fungovat,“ dodává.

Důležitá je i relaxace. „Když jsme v napětí a ve stresu, vyplavujeme stresový hormon kortizol. Ten potřebujeme, abychom dělali rychlá rozhodnutí, ale když je vyplaven pořád, ukládá tuk hlavně do oblasti břicha. A to je tuk, který je velmi patologický. Rychle se dostane do jater a způsobuje onemocnění, která jsou s nadváhou a obezitou spojena, tedy hlavně cukrovku a onemocnění srdce a cév,“ připomíná Marie Skalská.

Relaxace ale rozhodně nemusí být pasivní. „Jsou lidé, kterým třeba jóga nebo klidová cvičení vůbec nevyhovují. Můžete zvolit i aktivní relaxaci, chůzi, pomalý běh. Každý asi tuší, co mu sedne, a je to nedílná součást aktivního a pohodového životního stylu,“ dodává lékařka.

Celý rozhovor s lékařkou Marií Skalskou o zimním stravování a hubnutí si poslechněte v magazínu Zdravíčko.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.