Unikátní přehlídka instrumentálek veleslavných Plážových chlapců, tedy Beach Boys

12. červenec 2021

Před časem jsme pro vás v půlhodince Vlídné tóny sestavili malou unikátní přehlídku instrumentálek liverpoolských Beatles. A těch není právě mnoho. Tentokrát bychom něco podobného rádi udělali ve spojení s další legendární, už od 60. let světově slavnou, kapelou Plážových chlapců, tedy Beach Boys. 

Tady je výběr jistě širší, ale hned je třeba říci, že musíme rozlišovat mezi přímo zamýšlenými instrumentálkami, a těch je také docela málo, a pak instrumentálními základy nahrávek s vokály. A těch je bezesporu více a byly publikovány dokonce už v 60. letech.

Kalifornští Beach Boys vznikli před šedesáti roky a jednalo se vlastně o rodinnou kapelu sestávající z bratrů Briana, Dennise a Carla Wilsonových, přičemž dnes už je naživu pouze první jmenovaný. Ty doplnil zpívající bratranec Mike Love a kamarád kytarista Al Jardine.

Hity Beach Boys byly do poloviny 60. let stylově postaveny na takzvaném surf soundu, tedy rokenrolu a la Chuck Berry a zejména vokálních harmoniích, a tak je vcelku pochopitelně, že instrumentální složka byla v pozadí.

V roce 1968 vyšlo album nazvané Stack-o-Tracks, složené z instrumentálních základů skladeb Beach Boys převážně z prvního surfařského období. A z něj vám v pořadu Vlídné tóny pár nahrávek k poslechu poskytneme.

Čtěte také

Bezstarostná muzika Beach Boys se v druhé půlce 60. let překvapivě proměnila. Tím nejlepším důkazem bylo přelomové album Pet Sounds. Tento projekt přirozeně vyšel z hlavy nejstaršího, jediného žijícího a hudebním intelektem nejbohatěji obdařeného z bratrů Wilsonových, Briana.

Ve zdraví mu však příroda bolestně ubrala. Brian od poloviny 60. let trpěl částečnou hluchotou a narůstajícími nervovými záchvaty. Když viděl, že jednoduché, byť stále úspěšné, písničky Beach Boys se už stávají pozvolna monotónními, zavřel se načas do studia a dal dohromady materiál plný nezvyklých aranžmá, složitých harmonií, ale i zvláštně propojených zvuků.

Deska Pet Sounds, která byla vydána v roce 1966, vzbudila okamžitě bouřlivé reakce. Pro některé to byla hudební událost roku, na druhé straně se však našli lidé, kteří smutnili nad ztrátou prosluněné přirozenosti Plážových hochů. Na albu lze najít i instrumentálky.  Obě, včetně titulní skladby, pro vás  ve Vlídných tónech také máme.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související