Různé nálady světoznámého orchestru Jamese Hansiho Lasta, včetně té letní i s Biscayou

18. červenec 2023

Ve Vlídných tónech přinášíme hudbu pro zklidnění, relaxaci i dobrou náladu. Všechny tyto požadavky by mohl splnit svými nahrávkami protagonista nového vydání pořadu, tedy James Last, velká hvězda populární hudby druhé poloviny dvacátého století, kapelník, který se svým orchestrem dokázal vyvolat zájem milionů posluchačů a vyprodávat velké světové sály.

17. dubna 1929 se Hans Last narodil v severoněmeckém Bremen-Sebaldsbrücku. Nejprve si udělal jméno jako výborný jazzový basista. Jeho první průlomové album Non Stop Dancing v polovině šedesátých let mu otevřelo brány do světa, ale také ho na obalu vydavatelská firma Polydor bez jeho vědomí přejmenovala na Jamese, a to kvůli větší šanci na úspěch na mezinárodním trhu. To se ukázalo jako dobré rozhodnutí!

James Last pak točil jedno úspěšné album za druhým. Je nutno napsat, že byl nesmírně inovativní a vynalézavý vedoucí orchestru. A nebyl mu de facto cizí žádný hudební styl. Jeho hudba byla často svérázná a atypická v rámci širšího žánru, a to ho činilo tak jedinečným.

Čtěte také

James Last se snažil každému svému albu dát vždy trochu jinou náladu. Důkaz předložíme prostřednictvím několika ukázek ze dvou alb orchestru Jamese Lasta. To první se jmenuje Biscaya, je z roku 1982 a jeho aranžmá i s akordeonem vytváří takovou uvolněnou letní atmosféru. I s titulní melodií, která se stala hitem.

A v druhé polovině Vlídných tónů na vlnách Českého rozhlasu České Budějovice nabídneme zase jinou hudební tvář orchestru proslulého německého kapelníka, autora i podnikatele Jamese Lasta. Bude to výběr z daleko staršího alba Beat In Sweet, které mám rád už od vinylové podoby.

To je deska z šedesátých let, kdy James Last teprve stoupal ke slávě, a přináší velmi příjemné, líbezné úpravy dobových hitů s hojným využitím smyčců. Však se tak jmenuje Beat In Sweet.

Slovutný kapelník James Hansi Last se vydal na věčnost v červnu roku 2015 v Palm Beach na Floridě. A samozřejmě to není první ani poslední setkání s ním a jeho nahrávkami v rámci Vlídných tónů.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související