Vinnetou, Old Shatterhand a další postavy z románů Karla Maye ve slavných filmových melodiích Martina Böttchera

19. duben 2021

Romány německého spisovatele Karla Maye, který viděl Indiány leda na obrázku, jsou pro někoho možná pokleslým čtivem, ale pro mnoho lidí zdrojem krásných čtenářských zážitků škádlících fantazii ve věku dětství a dospívání.

Z nich vyšel německý režisér narozený v Rakousku Harald Reinl (a pak další tvůrci) při natáčení série dobrodružných filmů, jejichž hlavními hrdiny byli mladý apačský náčelník Vinnetou a jeho pokrevní bílý bratr Old Shatterhand. Ztělesnili je francouzský herec Pierre Brice a jeden z filmových Tarzanů, Lex Barker.

Tyto filmy, vzniklé v nákladné koprodukci Německo-Jugoslávie-Francie, sbíraly už v 60. letech divácké úspěchy především ve střední Evropě, bývalé Československo z toho rozhodně nevyjímaje. Dodnes patří v častých televizních reprízách k milým nostalgickým podívaným.

A jistě k tomu hodně pomohla i hudební složka, za níž stál rodilý Berlíňan Martin Hermann Böttcher. Na hodiny klavíru chodil již v dětském věku, ale jeho chlapeckým snem bylo státi se pilotem. Dokonce  jako sedmnáctiletý mladík absolvoval letecký výcvik v Lutwaffe, ale do akce nikdy nešel.

Uvíznul však v čase druhé světové války v zajetí, kde se naučil hrát na kytaru. Po válce zahájil Martin Böttcher kariéru v Nordwestdeutscher Rundfunk. Postupně se v 50. letech z Böttchera kytaristy, který zkoušel také instrumentálky ve stylu Lese Paula, stal úspěšný autor hudby pro filmové a televizní produkce.

Čtěte také

Oslnivý úspěch přišel ale až v letech šedesátých, kdy Martin Böttcher vytvořil partitury ke zmíněným filmovým adaptacím románů Karla Maye. Bylo jich celkem deset. Začalo to už v roce 1962 snímkem, který je v Čechách dobře znám jako Poklad na Stříbrném jezeře.

A v pořadu Vlídné tóny ho půjdeme hledat v hudbě také českou, nebo dokonce jihočeskou stopou, neboť ústřední Böttcherova melodie z tohoto filmu zazní i v podání skupiny rodáka z Písku, kytaristy Karla Duby.

K poslechu nabídneme ve Vlídných tónech v podání orchestru, který řídil sám Martin Böttcher, melodie z dalších zfilmovaných mayovek jako Mezi supy, Žut nebo Old Surehand.

Řadou komerčních úspěchů (například za spolupráci na seriálu Derrick) i cen ověnčený německý skladatel Martin Böttcher se odebral na věčnost v dubnu 2019 v požehnaném věku 91 let.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.