Hudba z kdysi skandálního filmu Lolita a další úspěšné instrumentálky Nelsona Riddlea

31. květen 2021

V raných 60. letech se setkala s velkým ohlasem u posluchačů nahrávka Nelsona Riddlea z filmu natočeného na motivy kdysi skandálního románu Vladimira Nabokova Lolita.

Stejně jako kniha vypráví film režírovaný Stanleyem Kubrickem příběh pana Humberta, který se jako slušně vyhlížející muž středního věku ubytuje u vdovy v nejlepších letech v bezvýznamném americkém městečku. Vdova za čas příjemnému nájemníkovi nabídne své srdce a doufá, že podruhé nalezla životní štěstí. Ovšem pan Humbert, výtečně zahraný Jamesem Masonem, mnohem více touží po její nezletilé rozmazlené dcerušce.

Patologická milostná touha nabývá zločinných rozměrů, když Humbert – aby získal volnost pro své nemravné choutky – vdovu fyzicky odstraní. A pak diváci až do konce sledují marný zápas Humberta s nedospělou Charlottou, tedy adoptivní dcerou, a také s jeho úchylkou, která ho morálně vyvrhla na okraj společnosti.

Čtěte také

Na veřejnost více než co jiného působila pikantnost tématu literární a později i filmové Lolity. Před časem vznikl remake Lolity (s Morriconeho hudbou). V pořadu Vlídné tóny zazní melodie z původní Lolity z roku 1962, která je po zlomcích rozeseta v různých pasážích filmu, podání orchestru jejího spoluautora Nelsona Riddlea.

A má to svůj dobrý důvod, neboť významný a úspěšný kapelník, aranžér a skladatel, blízký spolupracovník Frank Sinatry, Nelson Smock Riddle se narodil právě před sto lety. Řada jeho slavných nahrávek tak bude mít ve Vlídných tónech svého místo – velký instrumentální hit Lisbon Antigua (původně stará portugalská písnička), hudba ze seriálu Route 66 nebo melodie z filmové  komedie Paříž v letním parnu.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.