Trhák poznáme podle toho, že lidé nechodí na záchod, směje se manažerka budějovických multikin

22. únor 2022

Už sedm milionů lidí navštívilo jihočeská multikina CineStar. Letos na jaře tomu bude dvacet let, co první začalo promítat v českobudějovických Čtyřech Dvorech. O patnáct let později se připojil ještě větší komplex – v obchodním domě IGY. Po celou dobu stojí v čele budějovických multikin Svatava Kopečková.

Jako generální manažerka měla dost času odpozorovat, jaký je jihočeský filmový divák. „Je specifický. My jsme spíš sedláci, venkovani. Nemáme rádi příliš mnoho lidí, nové velké věci. Jsme tradiční, jsme radši doma, v lese, v přírodě. Rádi si i někam vyjdeme, ale když je to novinka, tak jsme velmi ostražití a musíme té novince přijít na chuť. Ale ve chvíli, kdy jí na chuť přijdeme, tak už ji neopouštíme. A to zafungovalo i v našem kině,“ říká.

Lidé podle ní postupně zjistili, že moderní multikino není nepřátelské a začali se vracet. „Poznali, že osm sálů je pro ně výhodou, mohou si vybrat čas. Například starší lidé mohou přijít na film už odpoledne, nemusejí čekat na večer, mohou přijít s dětmi a tak dále,“ popisuje.

Jihočeši milují domácí tvorbu

„Nejraději máme české filmy,“ zní jednoznačná zkušenost generální manažerky CineStaru v Českých Budějovicích. Ačkoli historicky největší návštěvnosti dosáhl Avatar (47 288 diváků v 431 reprízách), všechny další příčky v pětici nejnavštěvovanějších snímků už zaujímají české hity.

„Zálibu jihočeských diváků v domácích filmech brzy pochopili i filmoví tvůrci, takže hned po dvou třech letech, co jsme byli v provozu, sem začali vozit své filmy na předpremiéry. Společně s diváky sledovali svůj film a říkali, no, tady bychom mohli ještě střihnout…“ vybavuje si Svatava Kopečková.

Publikum jejími slovy „jelo s tvůrci na stejné vlně“ a mělo pocit, že je u něčeho důležitého. Takto si vzpomíná třeba na projekci Vratných lahví, po níž si v Budějovicích Zdeněk a Jan Svěrákovi dlouho povídali s diváky. „Zrovna tak Jan Hřebejk nebo Jiří Menzel, který tady v předpremiéře uvedl svůj poslední film Obsluhoval jsem anglického krále. Srdcovou záležitostí byla vždy také setkání s režisérem Jiřím Strachem,“ říká generální manažerka.

Čtěte také

Na to, aby poznala, který film se na české scéně chytí, už má svou metodu. „Jakmile lidé chodí málo na toaletu, tak je jasné, že se film velmi líbí. Anebo když už opravdu musí, tak běží rychle tam a rychle zpátky, aby o nic nepřišli. Tak to už víme, že tady se chystá trhák, to musíme nasadit a musíme se na to připravit,“ směje se.

A jaké tedy byly jihočeské trháky posledních dvaceti let? „Hned zkraje to bylo Pupendo, potom Snowboarďáci, Rafťáci, Ženy v pokušení, zmiňované Vratné lahve, Líbáš jako bůh nebo Anděl Páně 2,“ odpovídá Svatava Kopečková.

Nejvíc lidí přišlo do kina v roce 2016. To českobudějovický CineStar ve Čtyřech Dvorech hostil dohromady skoro půl milionu diváků. O rok později před Vánoci přišla do kina během jediného měsíce dokonce polovina krajského města, přesněji 54 tisíc lidí. „Tyto časy se už nevrátí,“ domnívá se Svatava Kopečková, „máme za sebou dvě opravdu těžká léta a návyky filmových diváků se změnily. Pořád ale vyhledáváme zážitek a společnost, a to nás do kina dál potáhne.“

Světlo na konci tunelu pro ni představuje symbolicky i nový titul rodiny Svěrákových Betlémské světlo. Kromě scénáristy (a představitele hlavní role) Zdeňka a jeho syna, režiséra Jana, se na filmu podílel i František Svěrák, který je coby střihač třetí filmovou generací Svěrákových. Snímek představí Svěrákovi osobně v pátek 25. února od 17.30 hodin v multikině CineStar v obchodním domě IGY v Českých Budějovicích.

Spustit audio

Související