Také v jižních Čechách se těžila železná ruda. Doly byly na Třeboňsku, u Hluboké nad Vltavou i Tábora

Výrobu železa máme spojenou spíš s vysokými pecemi na Kladně a na Ostravsku. Také v jižních Čechách ale fungovalo několik železných hutí, desítky hamrů a ve značném rozsahu se tady železná ruda i těžila. Hovoříme o době 18. a 19. století.

Železné doly se nacházely v okolí Zlivi a Hluboké nad Vltavou, na Třeboňsku a Trhovosvinensku, v okolí Černovic u Tábora i jinde.

Železné hutě vyráběly kov v Benešově nad Černou, u Petříkova, v Chlumu u Třeboně, Františkově u Suchdola nad Lužnicí, v Kamenici nad Lipou. Využívaly místní surovinu, dřevěné uhlí z okolních lesů, a svou produkci také v regionu prodávaly.

Čáru přes rozpočet jihočeským železárnám udělala výstavba železničních tratí, které umožnily levnější dopravu kvalitnějšího železa z větších dálek. Místní průmyslové výrobě tím odzvonilo.

Podklady pro díl Jihočeské vlastivědy pro Český rozhlas České Budějovice připravil archivář Daniel Kovář.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.