Zahrada jižních Čech, to jsou sady v okolí Lhenic na Prachaticku, kde se už odedávna pěstuje ovoce

V šumavském podhůří se nachází středisková obec Lhenice, v níž se odedávna pěstuje ovoce. O pěstování ovocného stromoví v těchto místech se hovoří již ve druhé polovině 13. století, kdy se lokalita nacházela v držení zlatokorunského kláštera.

O této tradici svědčí i městský znak, který byl někdejší vesnici udělen v roce 1544 u příležitosti povýšení na městečko. Motivem znaku je ovocný strom s jedenácti jablky a hradbami. K původu tohoto znaku se vztahují pověsti, v jejichž jádru nikdy nechybí zmínka o sadařství.

S odkazem na tyto historické skutečnosti se pro současný městys postupem času vžilo označení zahrada jižních Čech. Sady v okolí Lhenic na Prachaticku každoročně na přelomu dubna a května rozkvetou do krásy a potvrdí, že zmíněné označení je pro městys příznačné.

Zdejší krajina si získala i srdce spisovatele Adolfa Branalda, který v květnu roku 1960 čerpal ve Lhenicích námět pro povídku Jedenáct míšeňských jablíček a román Vizita!, a jenž byl o pět let později jmenován v městečku čestným občanem.

Podklady pro díl Jihočeské vlastivědy pro Český rozhlas České Budějovice připravil archivář Tomáš Hunčovský.

autor: Zdeněk Zajíček | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související