Svěží závan z komunistické NDR – kapelník, výborný klarinetista, před 100 roky narozený Günter Gollasch

4. duben 2023

Svět rozdělený železnou oponou v zemích takzvaného východního bloku samozřejmě velmi nepříjemně zužoval a zkresloval hudební přehled, a tak v rozhlasovém vysílání byla naprosto prioritně z ideologických důvodů zastoupena povolená hudební produkce domácí a ze socialistických zemí.

Bylo by však jistě nesprávné odhodit úplně všechno, co se šířilo éterem ze spřátelených zemí v bývalém Československu, jako produkt nesvobodného režimu. Vedle vnucené zapomenutelné muziky zněly i kvalitní nahrávky, které si svou interpretační kvalitou v ničem nezadaly s těmi západoevropskými nebo zámořskými.

Teď máme na mysli i v Čechách v 50. a 60. letech populární východoněmecký orchestr, v jehož čele stál výborný klarinetista Günter Gollasch, jenž se narodil 8. března 1923, tedy před 100 roky, v Burgu neboli Spreewaldu v Braniborsku jako páté dítě zelináře.

Jeho působivá hudební kariéra začala v roce 1950, kdy se stal členem nově založeného Velkého tanečního a zábavního orchestru, který byl úspěšný doma ve východním Německu i v zahraničí.

Čtěte také

Se saxofonovou skupinou natočil Günter Gollasch velké množství nahrávek pro berlínský rozhlas, nahrávací společnost Amiga a německou televizi. V roce 1956 tak vznikl „Tanzorchester des Berliner Rundfunks“, který Günter Gollasch vedl jako šéfdirigent až do roku 1981.

A z jeho orchestrálních šlágrů bude sestavena půlhodinka pořadu Vlídné tóny – Charlie Tanzt Charleston, Yvette nebo Serenade der Nacht. Zazní i převzaté melodie – Stranger On the Shore, C´est si bon, La Paloma, Petite Fleur, ale také Tschechische Polka, tedy Česká polka.

Jako autor je u České polky na vinylové desce z roku 1966 uveden jakýsi Kubra, což je však zjevně nesprávný údaj. Autorem je Ferdinand Petr a ve skutečnosti jde o Jásavou, neboli Mělnickou polku, jak ji také natočil orchestr Karla Vlacha.

Pro vás však bude ve Vlídných tónech znít Tschechische Polka v podání Tanečního orchestru berlínského rozhlasu s dirigentem Günterem Gollaschem, který se postupem času stále více koncentroval na jazz a jehož život se uzavřel v březnu 2011.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související