Holandští rockeři se s úspěchem chopili Beethovenovy Páté, Bachova Air i Smetanovy Vltavy

28. únor 2023

Možná si o něco dříve narození posluchači a příznivci třeba rockové hudby vzpomenou na holandskou kapelu jménem Ekseption. I když se její členové věnovali také vlastní tvorbě a zpívaným skladbám, nepochybně nejvíce se proslavila svéráznými úpravami populárních děl velkých komponistů klasické hudby v hávu rocku s příznakem jazzu, dominantním zastoupením varhan, ale i použitím trubky a saxofonu.

Příběh skupiny Ekseption z města Haarlem začíná v čase let 1967 a 1968. Na návrh Ricka van der Lindena, virtuózního klávesisty a vůdčí osobnosti kapely, se rozhodli natočit rockovou verzi slavné Beethovenovy Symfonie č. 5 c moll op. 67, čili „Osudové“, a Chačaturjanův Šavlový tanec z baletu Gajané.

I když se zpočátku singl s „The Fifth“, tedy zkráceně Pátou Ludwiga van Beethovena, neujal, po třech měsících od vydání se náhle začal výborně prodávat. A tak vznikl základ pro již naznačenou úspěšnou formuli kapely Ekseption – propojení klasické hudby se symfonickým rockem.

Čtěte také

Po úspěchu singlu bylo nahráno první album, které obsahovalo několik dalších zpracování klasických hudebních témat, včetně velmi působivé skladby Air Johanna Sebastiana Bacha z jeho Orchestrální suity č. 3, kterou už o něco dříve na hitové žebříčky přivedla britská kapela Procol Harum. 

Kapela Ekseption některá svá úspěšná alba první poloviny sedmdesátých let v názvu pouze číslovala. Vinyl, který měl na obalu velkou pětku, vydal ve slušném nákladu v licenci s firmou Philips slovenský Opus v roce 1974. Deska byla k mání rovněž v českých prodejnách, což jistě přispělo k zájmu o Ekseption v našich končinách.

A nebylo to jediné spojení s Čechami. V roce 1976 vyšlo Ekseption album Back to the Classics, Zpátky ke klasice. A na něm najdeme také Vltavu, tedy nám tak drahou symfonickou báseň z cyklu Má vlast Bedřicha Smetany.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související