Hudba z filmu Podraz a půlhodinka s jejím mnoha cenami ověnčeným autorem Marvinem Hamlischem

6. únor 2023

Pro Vlídné tóny jsme vybrali široce oblíbené filmové skladby slavného a mnoha cenami ověnčeného autora Marvina Hamlische. Nejprve od tohoto uznávaného skladatele, dirigenta i pianisty zazní několik hudebních sekvencí z komerčně nesmírně úspěšného filmu The Sting, který je v Čechách znám pod názvem Podraz.

V tomto padesát let starém snímku režiséra George Roye Hilla, který do rolí dvou podvodníčků obsadil hvězdy Paula Newmana a Roberta Redforda, autor hudby znamenitě využil stařičkých ragtimů černošského pianisty Scotta Joplina.

Rafinované kousky obou protagonistů působivě doprovázejí takty Joplinovy skladby The Entertainer, kterou syn vídeňského harmonikáře, jinak rodilý Newyorčan Marvin Hamlisch pro snímek upravil, za což před necelým půlstoletím přebíral Oscara za nejlepší filmovou hudbu.

Takže, přátelé, vzpomenete-li si na příjemně šokující pointu – jak Johnny s Henrym vyzrají nad zlotřilým, zdánlivě neporazitelným gangsterem Lonneganem – pak se vám jistě vybaví hudba Marvina Hamlische.

Marvin Frederick Hamlisch přišel na svět 2. června roku 1944 v New Yorku, na Manhattanu, v rodině židovských přistěhovalců. Už záhy se jevil jako zázračné dítě a tomu odpovídaly i studijní úspěchy na prestižní škole.

Čtěte také

Dveře do světa filmu Marvinu Hamlischovi otevřela schůzka s mocným a vlivným producentem Samem Spiegelem na jakémsi večírku na Broadway. Ten mu nabídl první významnou práci jako autorovi filmové hudby v surrealistickém snímku The Swimmer, Plavec, v němž hlavní role patřila Burtu Lancasterovi. Melodii z tohoto filmu pro vás máme také připravenou.

The Way We Were, Takoví jsme byli, to byla dokonce dvěma Oscary oceněná spolupráce Marvina Hamlische na velmi úspěšném romantickému filmu Sydneyho Pollacka opět s Robertem Redfordem a Barbrou Streisand. Ta zpívala titulní písničku, jejíž původní instrumentální verzi si můžete též poslechnout.

Jako hudební skladatel potom Marvin Hamlisch sbíral vavříny za slavné filmy jako Obyčejní lidé nebo Sofiina volba a také za broadwayský, rovněž zfilmovaný muzikál A Chorus Line nebo ještě v sedmdesátých letech za bondovku Špion, který mě miloval s Rogerem Moorem.

Marvin Hamlisch byl jedním z umělců, kteří získali ceny Emmy, Oscar, Grammy i Tony a k tomu též Pullitzerovu cenu, čehož v tomto úhrnu mimo něj dosáhl mnohem starší skladatel Richard Rodgers. Marvin Hamlisch zemřel v roce 2012 v nepříliš vysokém věku 68 let.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.