Prominentní březnový devadesátník Quincy Jones a jeho mistrovská filmová hudba

14. březen 2023

14. březen je dnem devadesátých narozenin velikána hudby druhé poloviny 20. století Quincyho Delighta Jonese, černošského trumpetisty a pianisty, absolventa Berklee College of Music v Bostonu, velmi vzdělaného muže, producenta, aranžéra, už od začátku 60. let úctyhodné osobnosti v hudební branži a také významného skladatele filmové hudby.

A tato oblast činnosti rodáka z Chicaga vyrůstajícího v Seattlu nás v pořadu Vlídné tóny pochopitelně především zajímá. Z časového hlediska jde zejména o 60. a částečně 70. léta, kdy vytvořil Quincy Jonese hudební materiál k desítkám filmů, případně televizních pořadů a show. A v řadě případů jde o velmi kvalitní, úspěšné a oceněné filmy odlišných žánrů.

Melodie z některých z nich jsme pro vás vybrali. Začneme fragmentem z hudebního doprovodu Quincyho Jonese z působivého, komorního snímku režiséra Petera Yatese John and Mary z roku 1969, který mohli několikrát zhlédnout i diváci České televize.

Jednoho sobotního rána se vedle sebe ocitne na posteli v malém podkrovním bytě mladá dvojice v podání Miy Farrow a Dustina Hoffmana, která se sblížila večer předtím v jednom z newyorských barů. Známost jednoho večera nakonec vyústí v opravdovou lásku. Melodie z filmu John and Mary je zařazena do Vlídných tónů k poctě Quincymu Jonesovi.

Čtěte také

Bude toho však od mnoha cenami poctěného skladatele více. Třeba hudba z filmu Sidneyho Lumeta z roku 1964 Zastavárník, snímku, který se jako jeden z prvních snažil vyrovnat s následky na těch, kteří přežili koncentrační tábory nacistického Německa.

Zmiňovaný filmař Sidney Lumet, proslavený nejvíce snímky Dvanáct rozhněvaných mužů i s Jiřím Voskovcem nebo Pahorek, si s Quincym Jonesem coby hudebním skladatelem dobře rozuměl, neboť využil jeho služeb a autorské invence ve velkolepém remaku slavného pohádkového muzikálu Čaroděj ze země Oz, vycházejícího z knižní předlohy Franka L. Bauma. Ve filmu Wiz, tedy Čaroděj, z roku 1978 zářili Diana Ross a Michael Jackson.

Můžete si také poslechnout hudbu Quincyho Jonese ze slavného westernu MacKennovo zlato s Gregorym Peckem a Omarem Sharifem z roku 1969 a zvláště sugestivní melodii z filmu režiséra Edwarda Dmytryka Přelud z roku 1965 opět s Gregorym Peckem v hlavní roli účetního, který za záhadných okolností ztratil paměť.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související