Miroslav Kefurt byl znamenitý kytarista, v daleké Kalifornii se stal obětí kruté rodinné tragédie

28. březen 2023

Vybrali jsme pro vás pro potěchu v širším žánrovém rozpětí nahrávky vynikajících českých kytaristů spíše dřívějšího data vzniku. Ovšem první polovinu jsme vyhradili jenom jednomu kytaristovi, Miroslavu Kefurtovi, který se narodil 9. září roku 1920 v Praze.

Jeho otec hrál ve vojenské kapele na dechové nástroje. A tak lze pochopit, že Miroslav Kefurt hrál na střední škole v amatérské kapele také na trubku. A byl to nástroj, kterým se etabloval na poli profesionálně provozované hudby, když v raných 40. letech získal angažmá v populárním swingovém bandu Bobka.

Po válce hrál na trubku, ale také již na kytaru v orchestru Kamila Běhounka. Ovšem ještě řadu let byla trubka Kefurtovým prvním instrumentem, a to i v orchestru Karla Vlacha.

Pak už nastoupil dráhu hráče na elektrickou kytaru a postavil se do čela skupiny s pianem, basou a bicími, přičemž kytara Miroslava Kefurta jejímu zvuku dominovala. S ní od závěru 50. let nahrál řadu posluchači vstřícně přijatých instrumentálek.

Je ale dobré poznamenat, že Miroslav Kefurt zároveň působil v tehdy populárním Rundfunkorchester Berlin s kapelníkem Günterem Gollaschem a ve východním Německu se svou českou kapelou také koncertoval a též nahrával desky pro firmu Amiga.

Čtěte také

Ale my vám nabídneme nahrávky, které kytarista Miroslav Kefurt natočil se svou skupinou pro firmu Supraphon. Budou to, až na jednu výjimku, jeho vlastní autorské skladby Kytarové boogie, Kytarová samba, Zpívající kytara, Dudácká a Procházka s paraplíčkem, kterou Kefurt natočil v roce 1962 po vzoru legendárního amerického kytaristy a inovátora Lese Paula, kdy playbackem natočil kytaru do více stop.

Nelze pominout významný podíl Kefurtovy skupiny na nahrávce jednoho z největších českých hitů raných 60. let s Evou Pilarovou, Waldemarem Matuškou a Karlem Štědrým Oliver Twist a také na dalších snímcích předních českých zpěváků.

Po srpnových událostech roku 1968 Miroslav Kefurt emigroval s rodinou nejprve do Kanady, pak žil v Kalifornii až do 21. srpna roku 1977, kdy se i s manželkou stal obětí kruté rodinné tragédie.

V pořadu Vlídné tóny pak převážně v romantickém duchu budou skladby Miroslava Kefurty doplněny snímky dalších znamenitých českých kytaristů – jihočeského rodáka Karla Duby, Jiřího Jirmala, Lubomíra Brabce a Aleše Sigmunda.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související