Straší ztrátou peněz, zneužívají autority i prodejní portály. Novodobých šmejdů je v internetovém prostoru stále více

31. leden 2023

Internetových podvodů přibývá. „Dříve jsme řešili jeden až dva případy týdně, v současné době máme stejný počet denně, a to napříč celým krajem,“ uvádí českokrumlovský policejní mluvčí Miroslav Šupík.

Pachatelé vymýšlí nejrůznější způsoby, jak se dostat k penězům. Lidé by proto měli být obezřetní, především když někam posílají peníze a zadávají údaje ke své platební kartě či internetovému bankovnictví.

Podle Miroslava Šupíka se škody pohybují v řádech statisíců korun. Podvody tohoto typu jsou cílené převážně na seniory a lidi, kteří se příliš neorientují v internetovém prostoru.

Aktuálně policie nejčastěji řeší případy, které se týkají nabídek domnělých investic. „Nabídky se nacházejí na internetu v reklamních blocích, nejčastěji na Facebooku. Jsou zaštiťované známými osobnostmi, politiky i sportovci. Lidé se proto na tyto reklamy snadno chytnou,“ popisuje komisař hospodářské kriminality Jan Václavík.

Čtěte také

„Když člověk vyplní základní údaje jako jméno a telefon, vždycky se někdo ozve nazpět s nabídkou zdánlivě výhodné investice za minimální vstupní poplatek, který se řádově pohybuje v hodnotě okolo tisíce korun,“ doplňuje s tím, že poškození pak dobrovolně poskytnou údaje o své platební kartě, bankovním účtu nebo osobních dokladech, které podvodníci následně zneužijí ve svůj prospěch.

Řada dalších podvodů se odehrává přes portály tipu Bazoš, Sbazar nebo Vinted. „Pachatel šikovně přesvědčí prodávajícího k zaslání veškerých údajů k platební kartě, včetně různých bezpečnostních kódů. Tímto způsobem získá přístup k účtu prodávajícího a odčerpá mu z něj finanční prostředky, případně si převede i peníze z jeho spořicího účtu,“ varuje policejní mluvčí Miroslav Šupík.

Novodobí šmejdi v internetovém prostoru používají různé psychologické taktiky. Snaží se v lidech vyvolat obavu ze ztráty peněz, pracují s časovou tísní, odkazují na autority nebo tlačí na city.

Celý rozhovor o internetových podvodech s policejním mluvčím Miroslavem Šupíkem a komisařem hospodářské kriminality Janem Václavíkem si poslechněte online.

Spustit audio

Související