Domácí vězení je regulérní trest. Odsouzení mohou do práce, ale celé večery a víkendy tráví doma, popisují probační pracovníci

10. leden 2023

Pachatelům i obětem trestných činů pomáhá Probační a mediační služba České republiky. Je-li to v zájmu obou stran, zprostředkovává například jejich setkání, která mohou vést k uvědomění si dosahu nejrůznějších skutků, k omluvě, pochopení, odpuštění nebo alespoň k úlevě a uzavření smutné či neúspěšné životní kapitoly.

Dále probační a mediační služba reaguje na požadavky soudů, dohlíží na podmínečně propuštěné trestance, pomáhá lidem po návratu z vězení se začleněním do společnosti nebo kontroluje lidi ve výkonu takzvaného alternativního trestu.

Mezi formy alternativních trestů patří i domácí vězení. „Trest spočívá v tom, aby osoba byla v určenou dobu v dané lokalitě, to znamená ve svém bydlišti. Nejčastěji bývá tento trest ukládán od osmé hodiny večerní do páté hodiny ranní a pak během víkendů a státních svátků po kompletních čtyřiadvacet hodin,“ popisuje krajský vedoucí probační a mediační služby v Českých Budějovicích Martin Pilný.

Martin Pilný a Marek Štěch z jihočeské probační a mediační služby

Mimo hodiny domácího vězení může odsouzený chodit například do práce. „Motivujeme klienty k tomu, aby si zaměstnání našli, a tím se mimo jiné dostali k prostředkům pro případnou úhradu způsobené škody,“ potvrzuje Martin Pilný.

Typů alternativních trestů z našeho trestního zákoníku vyplývá víc. K dalším, na kterých se probační a mediační služba podílí, patří obecně prospěšné práce nebo zákaz vstupu na sportovní, kulturní a jiné společenské akce. „To je trest pro pachatele, kteří se během takové akce dopustili výtržnosti, nejčastěji jde o utkání ve fotbale či hokeji,“ upřesňuje Martin Pilný.

Jinou formou alternativy k trestu odnětí svobody je takzvané podmíněné odsouzení. „K nám většinou docházejí lidé, u nichž soud rozhodl o podmíněném odsouzení s dohledem. Místo toho, aby byl takový člověk umístěn do vězení, soud mu dá možnost vykonat trest na svobodě,“ objasňuje Martin Pilný to, čemu často zjednodušeně říkáme podmínka.

Probační a mediační pracovníci na výkon alternativních trestů dohlížejí. „Třeba v případě domácího vězení kontrolujeme, zda se odsouzený po soudem danou dobu skutečně zdržuje v místě bydliště,“ říká Marek Štěch, vedoucí pobočky probační a mediační služby v Českých Budějovicích.

V případě zákazu vstupu na akce soud podle něj většinou konkrétně vymezí, na jaké typy akcí má odsouzený zakázáno chodit. Na základě toho pak probační a mediační služba jedná. „Pokud se výtržnosti dopustil třeba na fotbale a my víme, že je fanouškem určitého sportovního klubu, tak se například musí po dobu zápasu chodit hlásit na místní policejní služebnu,“ líčí.

Čtěte také

„Pokud se utkání koná v Ostravě a on je z Českých Budějovic, pak stačí, aby se na služebnu dostavil jednou před začátkem utkání, protože už není šance, aby se tam potom ještě stihl dostat. Když ale bude hrát Baník na stadionu Dynama, tak je možné, že se dotyčný bude muset během utkání dostavit několikrát, aby se zamezilo tomu, že by se na utkání třeba dostal,“ upřesňuje.

Smyslem alternativních trestů a rolí probační a mediační služby je podle obou jejích pracovníků kontrola způsobu života odsouzeného, je to jeho motivace k řádnému životu a také ošetření rizik a předcházení další trestné činnosti.

Motivačním prvkem bývá podle Martina Pilného pro klienta i to, že když svůj trest řádně splní, může se dočkat vymazání trestu z rejstříku. „Pokud pachatel vykonává trest takzvaně na svobodě, je i menší pravděpodobnost, že se dostane do kontaktu s dalšími pachateli trestné činnosti,“ uzavírá Pilný.

Celý rozhovor s Martinem Pilným a Markem Štěchem z jihočeské probační a mediační služby o tom, jestli si nosí práci domů a dávají „zaracha“ i svým dětem a zda by pro mladou generaci odsouzenců nebyla větším trestem procházka v lese než pobyt doma na gauči s mobilem v ruce, si poslechněte online.

Spustit audio

Související