Starosta Jindřichova Hradce Stanislav Mrvka: Vandalů přibývá. Máme dát kameru na každý roh?

16. květen 2018

Druhé volební období ve funkci starosty města Jindřichův Hradec letos zakončí Stanislav Mrvka z ČSSD. Má také zkušenosti s vedením kanceláře hejtmana a je zastupitelem Jihočeského kraje.

Komunální politika je podle něj v určitém ohledu jednodušší. „Na radnici je sice vytváření koalic také důležité, ale je to spíš o rozumné domluvě mezi lidmi. V komunální politice se bavíte o konkrétnějších věcech a do velmi mála bodů zasahují politické naschvály,“ popisuje.

Z jiného úhlu pohledu ale může být působení ve vedení města zrádné. „Nikdy nevíte, jak do budoucna budou vaše činy posuzovat orgány činné v trestním řízení. To je diskutovaná věc, zda samospráva má mít naprosto jasnou pravdu a samostatnost ve svém rozhodování, nebo má být hodnocená z dalších pohledů. To je hodně komplikované a myslím si, že se to bude postupně vyvíjet,“ vysvětluje.

Ze 43 slibů zůstanou prý nesplněné jen čtyři

Stanislav Mrvka říká, že v předvolebním programu strany bylo 43 konkrétních bodů, z toho čtyři se plní ještě letos a čtyři zůstanou nesplněné. „Nepodařilo se vykoupit pozemky. V Jindřichově Hradci byl po roce 1989 velký boom rozprodávání pozemků a my jsme se dostali do problému, že nemáme prostor pro rozvoj města,“ připomíná.

Projevuje se podle něj například i u stavby obyčejné cyklostezky. „Narazíte na to, že je tam patnáct majitelů, a než to s nimi vypořádáte, tak to dlouho trvá. My jsme ale posledních osm let pozemky skupovali, podařilo se nám je scelit, takže třeba budeme mít připravený prostor pro průmyslovou zónu, o které se mluví od roku 1992,“ dodává.

Kritika se v poslední době snesla například na stavbu rozhledny u Děbolína. Někteří lidé poukazovali na to, že se peníze mohly použít užitečněji, například na kanalizaci. „To je klasická ukázka. Rozhledna byla z 80 procent financována z projektu cestovního ruchu, takže kanalizace se z toho platit nedala,“ reaguje starosta.

Do kopule jindřichohradecké hvězdárny zatéká, pomůže přestavba

Hvězdárna Františka Nušla v Jindřichově Hradci, vedoucí Jana Jirků

Hvězdárna Františka Nušla v Jindřichově Hradci je zřejmě jediná ve střední Evropě, která leží na 15. poledníku. Pohled na hvězdnou oblohu nabízí už téměř 60 let.

Jako o zbytečně vysoké investici hovoří někteří také o chystané opravě hvězdárny. „Účelnost investic v kultuře, sportu a podobně je vždycky těžké posuzovat. Ta hvězdárna má svoji historii, je to jedna z nejstarších. V současné době je pro pár odborníků, my z ní chceme udělat vzdělávací centrum, kam budou chodit například školy. Zastupitelstvo skoro jednohlasně souhlasilo s investicí z našeho rozpočtu a myslím, že to jednou bude velmi zajímavá budova,“ komentuje Stanislav Mrvka.

Ten si před nedávnem sám postěžoval, že v Jindřichově Hradci přibývá vandalských útoků. „Dostáváme se do střetu dvou zájmů. Máme umístit kamery na každý roh? Já se snažím hledat kompromisy. Samozřejmě městská policie to sleduje, ale já nechci z Jindřichova Hradce dělat nějaké policejní město,“ říká starosta.

Podle něj by svou roli měli sehrát občané. „Je to spíš o jejich přístupu, aby si toho všímali a nebáli se vzít telefon a zavolat městskou policii. V Evropě je to celkem běžné, zkuste ve Švýcarsku odhodit nedopalek, minimálně pět občanů na vás někoho zavolá. Nechci vytvářet nějaké žalobnictví, ale lidé by se měli uvědomit, že to jsou koneckonců jejich peníze,“ uzavírá Stanislav Mrvka.

Spustit audio

Související