Lidé v Jindřichově Hradci dál bojují za záchranu stromů v Husových sadech

8. listopad 2017 13:42

Od roku 2011 má Jindřichův Hradec schválený projekt na revitalizaci Husových sadů v centru města. Chce vykácet většinu stromů a nahradit je novými. Zatím obnovou prošla třetina parku. Řada lidí se snaží radnici zabránit v pokračování prací.

„My chceme, aby se stromy obměňovaly postupně, aby se kácely jenom ty nejhorší. Podle dendrologa jsou dnes v parku takové stromy dva až tři, ale má se jich kácet asi padesát,“ vysvětluje Stanislav Maxa.

Společně s dalšími lidmi se pokouší kácení v Husových sadech zastavit. Loni uspořádal Loučení se stromy, těsně před tím, než šly kvůli revitalizaci první kaštany k zemi. Letos se do parku aktivisté vrátili, aby veřejnost upozornili na to, že téma revitalizace a potenciálního kácení dalších stromů je stále živé.

„Jeví se mi to trochu neaktuální, protože my máme rozhodnutí zastupitelstva města, že byla pokryta finančními prostředky revitalizace první části parku a na další nejsou žádné peníze vyčleněné,“ kroutí hlavou starosta Jindřichova Hradce Stanislav Mrvka.

Stanislav Maxa ale připomíná, že nikdo nezrušil rozhodnutí zastupitelstva, které odsouhlasilo celou revitalizaci, tedy tři etapy. „Takže oni možná nebudou kácet v nejbližších letech, ale až se rozhodnou kácet, tak zřejmě zase sáhnou po té odsouhlasené revitalizaci, a to my nechceme,“ dodává.

I proto se aktivisté pokusili rozporovat rozhodnutí odboru životního prostředí, které kácení v parku povolilo. „Nebyly posouzeny jednotlivě všechny stromy, nebyl proveden řádný dendrologický průzkum, nebylo vyhodnoceno, jestli každý jednotlivý strom může svoji funkci dále plnit, nebo jestli už dožil a je třeba ho odstranit,“ upřesňuje jeden z argumentů odpůrců kácení právnička Lenka Navarová.

S žádostí o zrušení rozhodnutí se proto obrátila na krajský úřad, který má o povolení pro kácení stromů znovu rozhodnout.

Aktivisté městu navrhují, aby park obnovovalo postupně, nemocné stromy odstraňovalo a místo nich dosazovalo nové. S tím ale schválený projekt nepočítá.

Kromě stížnosti na krajský úřad proto ve městě sbírají proti revitalizaci Husových sadů i podpisy na petici. „Aniž bychom vyšli vyloženě do ulic, je to jenom čtyřech místech, petice běží a je pod ní zhruba 700 podpisů,“ dodává Stanislav Maxa.

V letošním ani příštím roce zřejmě město na pokračování revitalizace Husových sadů peníze mít nebude.

autor: hoch
Spustit audio