Na radnici v Jindřichově Hradci jezdí vláčky. Část kolejiště můžete sami ovládat

3. duben 2018

Starou radnicí v Jindřichově Hradci se ozývá houkání lokomotiv a cinkání železničních přejezdů. Výstavním sálem se prohánějí vláčky. Město rozšířilo expozici a koupilo model železnice ve velikosti H0, tedy 87krát zmenšenou.

Kolejiště zabírá největší výstavní sál jindřichohradecké Staré radnice. Prostor se během zimní pauzy proměnil v malebnou letní krajinu se statkem, výletníky i policejní hlídkou.

„Kolejiště jsme tady sestavovali tři měsíce, protože po dopravě bylo hodně poničené. Je založené na digitálním systému, všechno řídí počítač, takže práce s tím je taková piplačka. Je potřeba, aby na sebe všechno navazovalo, protože ta simulace provozu odpovídá realitě na železnici,“ říká správce Martin Jedlička.

Na trať může zároveň vyjet až třicet vlaků. „U nás jich ale bude míň, protože čím víc tam jezdí vlaků, tím je větší pravděpodobnost nějaké poruchy a střetnutí. V současné době bude jezdit šest souprav kolem dokola velkého kolejiště plus jsou tu vlečky, takže myslím, že provoz bude dostačující,“ popisuje Martin Jedlička.

Návštěvníci si můžou nejen prohlížet nejrůznější detaily, ale pomocí tlačítek i část kolejiště ovládat. „Ovládají takové doplňkové akce na kolejišti, třeba kolotoč nebo policejní vozy. Co se týká vlakového provozu, tak ten je řízen automaticky,“ dodává správce.

Kolejiště doplňuje stálou expozici ve Staré radnici, která se věnuje historii jindřichohradecké úzkokolejky. Návštěvnická sezona už tu začala.

autor: hoch
Spustit audio