Do kopule jindřichohradecké hvězdárny zatéká, pomůže přestavba

17. duben 2018 07:20

Hvězdárna Františka Nušla v Jindřichově Hradci je zřejmě jediná ve střední Evropě, která leží na 15. poledníku. Pohled na hvězdnou oblohu nabízí už téměř 60 let.

Město se teď rozhodlo, že ji za zhruba 20 milionů korun přestaví. Dalších 15 milionů investuje do technologie planetária a více než dva miliony do nových dalekohledů.

V současné době v pozorovací kopuli stojí dva kbelíky. „Teče nám sem na několika místech, to je velice nevhodné, protože samozřejmě nesmí zatéct do dalekohledů,“ říká vedoucí hvězdárny Jana Jirků.

Celý prostor kopule se bude zdvihat a ještě rozšiřovat, takže se sem v budoucnu vejde víc lidí.

Kopule potřebuje také nový nátěr a změní se i mechanismus otevírání. Zatím se otevírá ručně klikou. „Jak to uděláme, se ještě uvidí. Tohle je spolehlivé. Je tu i motor, který dokonce funguje, ale je to strašně pomalé, a když v zimě zamrzne, nelze s tím hnout, takže jsme přistoupili zpátky ke klice“ vysvětluje Jana Jirků.

Po rekonstrukci, která potrvá zhruba rok, bude mít jindřichohradecká hvězdárna i planetárium nebo klubovny pro kroužky mladých astronomů a přímo na 15. poledníku, který kolem hvězdárny prochází, i pozorovací plošinu. Stane se tak jednou z nejmodernějších v České republice.

autor: hoch
Spustit audio

Související