Nejdokonalejší projekční sál na světě vás přenese do vesmíru v muzeu budoucnosti v Linci

Nové technologie představuje muzeum budoucnosti v rakouském Linci. Rozsahem a vybavením je v Evropě jedinečné. Nabízí expozice zaměřené na genetiku a klonování, problematiku sociálních sítí nebo využití satelitů jako zdroj informací pro veřejnost.

V Ars Elektronica Center se mohou lidé technických exponátů dotýkat, manipulovat s nimi a odhalovat princip jejich fungování.

Servis pro návštěvníky tu má na starosti Češka Renata Aigner, která ukazuje postupně jednotlivé prostory - stálé expozice i výstavy věnované například převedení pixelů a bitů do vnímatelných věcí, jako je třeba zvuk.

Největším návštěvnickým tahákem je takzvaný Deep Space. Jedná se o nejdokonalejší projekční sál na světě a ve 2D a 3D technologii tady několikrát denně můžete sledovat chytrým telefonem ovládané projekce vesmíru v rozlišitelnosti 8K (pro představu - televize, když jsou full HD, mají 2K).

„V některých případech promítáme filmy, ale když poletíme do toho vesmíru, tak systém naviguje na iPadu, vypočítává data a promítá je zároveň. Je potřeba asi tři tisíce normálních počítačů, které máme doma, na to, aby tohle mohly vypočítat,“ dodává Renata Aigner.

Prohlídky i prospekty jsou v také češtině. Do Ars Elektronica Center míří lidé z celého světa. „Jsou to hlavně návštěvníci z Asie. Myslím si, že v Japonsku jsme možná známější než ve střední Evropě. Jezdí sem celé univerzity, všichni jsou nadšení. Hlavně jde o ten náš přístup k tématice,“ komentuje Renata Aigner.

Jedna část muzea je věnovaná i nejnovějším vědeckým poznatkům, které souvisejí s lidským životem. Je to část čtyř laboratoří, kde uvidíte využití robotů v každodenním životě, 3D tiskáren v medicíně, výzkum mikrokosmu a genetických technologií nebo se podíváte na anatomii lidského těla.

autor: pfr
Spustit audio